Nézz a karosszéria mélyére

2020. augusztus 13.
Tudtad, hogy az autód karosszériája egy élő darts tábla a levegőben található mikro szennyeződések és porszemcsék számára?  Hiába mostad le az autód, húzd csak végig az ujjad a karosszérián és érezni fogod a mikrobarázdákat, amik a lakkrétegbe tapadtak. Ezek a mikro repedések nem csak az autó fényezésében tesznek kárt, hanem elősegítik minden autós rémálmának a tárgyát képező rozsda kialakulást is. Sosem találnád ki, hogy mi a legjobb módszer a mikrobarázdák tökéletes eltávolítására… 
Nézz a karosszéria mélyére

Eláruljuk, ez az autókozmetikai gyurma.

Hiába próbáljuk meg bármilyen védőbevonattal védeni a szeretett autónk, ha a kezelés előtt nem távolítjuk el a karosszériáról a mikrobarázdákat, akkor a védőbevonat anyaga nem tudja kifejteni maximálisan a hatását. A védőbevonatok számára sima, tiszta felületet kell biztosítani, mivel csak így tud tökéletes kötésbe lépni a kezelt felülettel. Sajnos nem elég még az alapos mosás sem, mert ezek a mikro szennyeződések így is megmaradnak a karosszérián. Ezeket meg lehet próbálni szivaccsal ledörzsölni, de ezzel csak a fényezésben tehetünk kárt és a polírozó szakembereknek adunk munkát.

Az autókozmetikai gyurma anyagát tekintve egy speciális gyantakeverékből áll, amelyet lehet természetes vagy szintetikus. Napjaink autóiparában a szintetikus alapanyagból előállított gyurma érhető el. A szintetikus gyurma nagyon hasonló a természetes agyaghoz, hasonlóan rugalmas, így nagyon könnyen lehet nyújtani, formázni. Rugalmasságának köszönhetően ugyanakkor lehetővé teszi, hogy beszivárogjon a mikrobarázdákba és „ragacsos” állagának köszönhetően magába zárja a mikro szennyeződéseket és egy meglehetősen tiszta felületet hagyjon hátra.

-

Következzen egy kis történelem. Az autókozmetikai gyurmát valamikor a nyolcvanas évek elején egy Tadao Kodate nevű japán vegyész fejlesztette ki, hogy a javító fényezéskor rossz helyre került festékköd-öt könnyedén eltávolíthassák. Időközben kiderült, hogy nem csak festékködöt, hanem a bogármaradványokat, mikro szennyeződéseket, fékport és porszemcséket, és szinte bármit eltávolít a lakkrétegből. A gyurmát kezdetben főleg Japánban és Koreában alkalmazták, amíg nem egy amerikai felfedezte a Távol-Keleten tett látogatása során, és elterjesztette szerte a világon.

Állagát tekintve három különböző típusú autókozmetikai gyurma létezik. Kemény, közepes és lágy. Az autód szennyezettségi szintjétől függően választd ki a gyurmát a feladatra. A nagyon szennyezett autó számára a kemény és közepes gyurma az ideális. Fontos megjegyezni, hogy a kemény állagú autókozmetikai gyurmát csak a profi autókozmetikusok használják az autó polírozása előtt. A szemmel nem látható, csak tapintással észlelhető mikro szennyeződések eltávolítására a lágy autókozmetikai gyurma a megfelelő választás.

-

Hogy hogyan kell használni az autókozmetikai gyurmát?

Használata rendkívül egyszerű, szinte gyerekjáték, de fontos, hogy betartsuk a lépések helyes sorrendjét. Nézzük is át, hogy melyek ezek a lépések:

  1. Első lépésként mosd le alaposan az autód, majd szárítsd meg teljesen

A mikro szennyeződések eltávolításának első és legfontosabb lépése, hogy mielőtt neki kezdenénk a gyúrmázásnak alaposan lemossuk az autót egy ph semleges, és védőbevonatokat nem tartalmazó samponnal, mondjuk a Lotus Deep Cleaning Shampoo - Mélytisztító samponnal.

A minél alaposabb otthoni mosáshoz olvasd el a korábbi cikkünket: Eláruljuk a titkot a tökéletes otthoni autómosáshoz!

-

  1. Válaszd ki a megfelelő eszközöket

Az autód szennyezettségi szintjéhez megfelelően választd ki a gyurmát a fent leírtak szerint.

Ha kiválasztottad a megfelelő gyurmát a további eszközökre lesz még szükséged:

-

  1. Válaszd ki a kiindulási pontot

A gyurmázásnál a legjobb, ha egyszerre egy kis felületen végezzük. Haladj elemenként, és a nagyobb elemeket (pl. motorháztető) érdemes további részekre felosztani. A gyurmát használhatod műanyag és krómozott felületeken valamint az ablakokon a gumiabroncsok kivételével

  1. Permetezd be folyadékkal a kezelendő felületet

A fent ajánlott valamelyik folyadékkal alaposan permetezd be a kezelendő felületet, majd a gyurmát, hogy könnyedén csúszhasson a felületen, és nehogy véletlenül is letapadhasson.

-

  1. Kezd meg a gyurmázást

Lapítsd össze a gyurmát a kezeddel, és ujjaiddal nyomd oda a felületre, miután meggyőződtél, hogy a kezelendő felület megfelelően nedvessé vált a kezeléshez. Most elkezdheted óvatosan csúsztatni a gyurmát a felületen akkora erővel csak, hogy az ne essen ki a kezedből. Ha azt érzed, hogy már nem csúszik a felületen úgy, mint az elején, akkor nedvesítsed meg azt újra. Rendszeresen ellenőrizd a gyurmát, hogy nincs e benne szennyeződés, amennyiben ilyet tapasztalsz, akkor fordítsd át, hogy ismét tiszta felületű gyurmával dolgozhass. Miután elkészültél az adott karosszéria elemmel, töröld át egy mikroszálas törlőkendővel, majd ismételd meg az egész gyurmázás folyamatát újra.

-

  1. Ellenőrizd a munkád

Mindig ellenőrizd le a munkád az adott szakaszon, mielőtt a következő elemnek neki kezdesz.

  1. Zsírtalanítsd le alaposan az autót

A gyurmázás után alaposan zsírtalanítsd le az autót, ehhez például az Izopropil alkohol alapú Degreaser zsírtalanítónkat ajánljuk, amely tökéletes tapadást biztosít és így lehetővé teszi a védőbevonatok tökéletes felvitelét.

Ha az autód garázsban tartod, akkor elegendő évente 1 alkalommal elvégezni a kezelést, de ha szabad ég alatt parkolsz, és időd engedi akkor évente 2 alkalommal is elvégezheted a műveletsort. Amennyiben a sűrű gyurmázás mellett döntesz, mindéképp a lágy autókozmetikai gyurmát használd. De ne feledd a gyurmázás a védőbevonatot is leszedi az autó felületéről a szennyeződések mellett, ezért a kezelés után célszerű valamilyen védőbevonattal ellátni a járművet.

Blogban felsorolt termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó termékek

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 16.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!