Áprilisban minden macskatartó kanapéja szőrös

2019. december 6.
Legalábbis nagyon sokan így gondolják. Azok a kutya-, macska-, törpenyúl- és nagy, szőrös pók tulajdonosok viszont, akik már próbálták az állatszőr eltávolító kefénket, jól tudják, hogy a cím csak egy buta sztereotípia – náluk nem szőrös sem az autó, sem a fotel, sem a szőnyeg. Még ilyenkor áprilisban sem, amikor a mi éghajlatunkon a legtöbb szőrt hullajtják az állatok.

A madárpókok vedléséről gyengébb idegzetű olvasóink kedvéért most nem fogunk írni, épp elég érdekességet tartogat az emlősök szőrváltása is. Hiszen itt a tavasz, ilyenkor az emberek a szekrény mélyére rejtik a bundáikat, a kedvenc háziállataik pedig a szőnyeg szálai közé.

Az állatok bundája = multifunkcionális high-tech szuperruha

Háziállataink legnagyobb szerve a bőrük, és pár kivételtől (például a képen látható kínai kopaszkutya) eltekintve szőr borítja őket. Ennek sok funkciója van, nem véletlenül nem lett divat a szőrtelenítés a kutyalányok között:

  • Véd az időjárás viszontagságai, a hideg és a meleg ellen – azaz hőszigetel.
  • Terjeszti az állat illatanyagait, így segít a kommunikációban.
  • Föl is lehet borzolni: ez szintén egy kommunikációs eszköz számukra.
  • Segíti az érzékelést: a bajusz és a szemöldök a legtöbb állatfajnál egyfajta emelőként működik: felerősítve juttatja el az ingereket az alattuk található idegsejtbe, így egy átlagos kutya akár a légáramlatok legkisebb megváltozását is képes megérezni a bajsza segítségével.
  • Véd a megázás és a hóesés ellen, lepergeti a vizet.

Mitől függ, hogy mikor és mennyit vedlik az állat?
A mikorra könnyű válaszolni: évszakváltáskor, jellemzően évente kétszer, tavasszal és ősszel – így mindig az időjárásnak megfelelően vannak „felöltözve”. A vedlési időszak általában 4-8 héten keresztül tart, de valamennyi szőr egész évben hullik –ezt nevezik szüntelen vedlésnek. Van még egy vedléstípus az időszakos és szüntelen vedlésen kívül: ez az életkorral járó vedlés. A kölykök puha, finom és rövid szőrszálai helyett a felnőtt állatra jellemző, hosszabb, durvább, és sokszor eltérő színű szőrzet jelenik meg.

A levedlett szőr mennyisége elsősorban két tényezőtől függ.

1. Az állat faja és fajtája
Itt nem csak a testméret a meghatározó (bár egy aprócska csivaván nyilvánvalóan kevesebb szőr fér el, mint egy bernáthegyin), és nem is csak a szőrhossz. Egyes kutyafajták például a fedőszőr mellett dús aljszőrzettel rendelkeznek, és minden évben rengeteget vedlenek, akár folyamatosan is.

Keveset vedlő kutyafajták például az uszkár, a portugál vízikutya, az ír vízispániel, egyes bichon fajták, az összes drótszőrű fajta és a kínai meztelen kutya.

A macskák között különösen keveset vedlő fajták az orosz kék macska és a devon rex.

Velük ellentétben kifejezetten sokat vedlik például a spániel, a német juhászkutya, a golden retriver, a tacskó, valamint a terrierek egy része.

2. A tartás módja
A szabadban tartott vagy sok időt odakint töltő állatok hajlamosabbak a vedlésre, nagyobb a különbség a téli és a nyári bundájuk mennyisége, minősége között.

Hogyan kell gondozni a vedlő állatot?
A vedlés egy egészséges állat számára semmilyen megterhelést nem szabad, hogy okozzon, bár ebben az időszakban némileg felgyorsulhatnak az anyagcsere folyamatok.

Minden nap, de legalább 2-3 naponta kefélje át az állat szőrtípusának megfelelő fésűvel, kefével, masszírozó kesztyűvel annak bundáját. Ez nemcsak a szőr összegyűjtése miatt jó: erősíti a gazdi-háziállat kapcsolatot és serkenti a bőr vérkeringését, ami az állatoknak is legalább olyan jót tesz, mint nekünk.

Érdemes lehet vedlési időszakban beiktatni 1-2 fürdetést vagy kisállat-kozmetikusnál tett látogatást is. Ha nem hordja kiállításokra hosszú szőrű kutyáját, jó ötlet lehet szőrének rövidebbe nyírása.

Ha az állat autóban is szokott utazni, bejáratos a lakásba, vagy egyszerűen csak rendszeresen simogatja, akkor a leggondosabb ápolás ellenére is biztosra vehető, hogy sok szőrszál jut majd az üléshuzatra, a bútorokra, a szőnyegre, a ruhára. Ezért nem csak a vedlő házi kedvencnek van szüksége időnként egy jó kefére, hanem az autónak, vagy a lakásnak is. Ezt tőlünk tudja beszerezni, kattintson a linkre!

Ezekre nagyon fontos a vedlés során odafigyelni!
Ha az állat foltokban, kétoldalt szimmetrikusan kopaszodik, sebeket, piros foltokat lát a bőrén, akkor biztosan nem normál, időszakos vedlésről van szó. Forduljon a lehető leghamarabb állatorvoshoz, mert ez komoly betegségek vagy parazitafertőzések tünete lehet!

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!