AZ AUTÓMOSÁS ALFÁJA ÉS OMEGÁJA

2020. szeptember 18.
Sokan azt gondolják, hogy az autó mosása egy pofon egyszerű feladat, hiszen tinédzser korunkban a szüleink autóját milyen könnyen lemostuk. Csak egy vödör víz kis samponnal no meg egy szivacs kell és kész is a hétvégi program. Így is lehet autót „ápolni”, de ne lepődjünk meg, hogy nem azt a végeredményt kapjuk, mint ami a fejünkben elképzeltünk.
AZ AUTÓMOSÁS ALFÁJA ÉS OMEGÁJA

Cikksorozatunkban lépésről-lépésre végig megyünk az egyes autómosási fázisokon, elmondjuk, hogy mit tegyél azért, hogy valóban azt a végeredményt érd el, amit előzetesen elképzeltél. Szót ejtünk továbbá azokról a tipikus autómosási hibákról, amibe rengetegen beleszaladnak, de bízunk benne, hogy eme cikksorozat után te már nem fogsz.

Első lépésként ejtsünk szót az autómosás alfájáról és omegájáról, a megfelelő helyszín és napszak kiválasztásáról.

Ha szabadtéren mosod az autót a következőekre figyelj:

 • A Tökéletes időzítés

Mindig tanulmányozd az időjárás előrejelzést, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. A reggel 10 óra előtti órák általában a legbiztonságosabbak a mosáshoz. Hiszen ilyenkor az autómosáshoz a legideálisabb a hőmérséklet (21 celsius és 26 celcius közötti tartomány) illetve kellő mennyiségű természetes fény áll a rendelkezésedre. Amennyiben nem sikerül a délelőtti órákra időzítened az autómosást, akkor a délután 5 óra utáni időszak is megfelelő még, de mindenképp győződj meg róla, hogy a karosszéria kellőképen visszahűlt.

-

 • Használj magasnyomású mosót

Ha teheted mindig magasnyomású mosót használj. Ez az eszköz különösen hasznos amikor öblítést vagy aktívhabos előmosást végzel, hiszen ilyenkor számít a gyorsaság és a kellő nyomás. Csökkenti az előmosó hab száradásának a kockázatát.  

-

 • Elemenként haladj

Időjárás és napszaktól függetlenül amúgy is a legjobb gyakorlat, ha elemenként haladsz. Hiszen, ha nem tudod lemosni időben az elemet akkor foltosodás, vízkövesedés jelenhet meg.

-

 • Keress árnyékot

Ha semmi esély arra, hogy napközben árnyékban lehess, akkor korán reggelre időzítsd az autómosást, hiszen akkor nem tűz a nap.

-

Azért hangsúlyozzuk ki mindig, hogy ne tűzőnapon, fel forrósodott karosszériájú autót moss le, mert a következő „mellékhatások” keletkezhetnek:

 • A folyadék a hőségben gyorsabban párolog

A sampon könnyen megszáradhat a felületen még az előtt, hogy esélyed is lenne lemosni, így vízfoltot, és film réteget eredményezhet, amelyeket nagyon nehéz lesz eltávolítani, valamint károsodhat a lakkréteg is. Ha a sampon teljesen rászáradt a felületre, és foltot hagyott (ez különösen igaz ez a kerámia samponokra) akkor várj addig amíg lehűl a karosszéria és ugyan azzal a samponnal mosd le újra az autót.Tisztító szerek önmagukat oldják a legjobban.

 • Vízkő képződés

Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan megszárad az autó, még azelőtt, hogy teljesen szárazra törölhetnéd egy autótörölközővel. Még ha sikerült is lemosnod az autód a tűző nap ellenére, és eltávolítanod az összes sampont vagy habot, mielőtt az rászáradt volna a karosszériára, akkor is szembesülni fogsz a vízkövesedés problémájával.

-

 • Napégés

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb ma kapható naptejek általában vízállóak, és olyan formulákat tartalmaznak -polietilénglikol és titán-dioxid- amit egy átlagos autómosás nem távolít el teljesen, és ha huzamosabb ideig (hónapokig) marad fenn a felületen, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz eltávolítani. Továbbá első hallásra butaságnak tűnhet, de a tűző napon való autómosásnak lehetnek ám egészségügyi kockázatai is. A nap sokkal erősebben tükröződik vissza a vizes autó felületéről, ami napégéshez vezethet. Továbbá, ha nem védjük a fejünket valamivel, akkor napszúrást is kaphatunk.

-

Amiket soha nem végezhetsz a tűzőnapon!

Vannak olyan műveletek, amiket semmilyen körülmények között sem szabad a szabadban, közvetlen tűző napfényen végezni. Ezek egy része súlyos károkat okozhatnak a fényezésben.

 • Soha ne vigyél fel védőbevonatot közvetlen napfényben

Legyen szó wax-ról, vagy valamilyen sealant-ről esetleg kerámia bevonatról, általános ökölszabály, hogy ezeket a bevonatokat napfénytől és széltől védett helyen szabad csak felvinni.

 • Soha ne polírozz közvetlen napfényben

Ugyan azon okból kifolyólag nem lehet a közvetlen napfényben polírozni, mint ahogyan védőbevonatokat felvinni, mert a polírozó szereket sem arra tervezték, hogy közvetlen napfényben használják.

-

  • Védőruházat

  Olyan ruhát viselj, amit nem sajnálsz összekenni, valamint a cipőd talpa ne legyen csúszós. Vegyél le minden olyan ékszert, órát, ami megkarcolhatja a karosszériát.  

  -

  • Gondoskodj az elhasznált vízről

  Az öblítés és a samponos mosás végeztével sok víz összegyűlhet az autó körül. Célszerű egy vízösszehúzó segítségével a vizet a lefolyóhoz tolni. 

  Most, hogy kiveséztük a szabadtéren végzett autómosáshoz a megfelelő időpontot és helyszínt, cikksorozatunk következő részében a fedett helyen történő mosást vesszük gorcső alá.

  Blogban felsorolt termékek:

  Kapcsolódó bejegyzések

  Kapcsolódó termékek

  Ingyenes Szállítás

  LOTUS Cleaning csomagod 16.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

  RÓLUNK

  Információk

  KÜLFÖLDI PARTNEREINK

  Európában

  100% elégedettségi garancia

  Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!