Tippek, trükkök az autómosáshoz

2020. augusztus 17.
Oktató sorozatunk előző részében a védőbevonatokkal ismerkedhettél meg, most pedig az autómosásról tudhatsz meg többet. Az alábbiakban körbejárjuk a legtöbbször felmerülő autótisztítással kapcsolatos kérdést és szakértő válaszainkkal segítünk eligazodni a tények és tévhitek rengetegében. Íme, a leggyakoribb problémák, melyek szinte minden autóst foglalkoztatnak az autómosással kapcsolatban. Ha cikkünket elolvasod, nem kell arra várnod, hogy megkérdezhesd ezekről a haverodat a következő sörözésen.
Sőt, van egy jó hírünk, te mesélhetsz neki valamit, amit talán ő sem tudott.
Tippek, trükkök az autómosáshoz

Hogy is van ez? Érdemes-e rendszeresen mosni az autómat, vagy sem?

Az első kérdés, amit tisztázni kell a gyakoriság. Szakértőink egyértelműen azt állítják, hogy nagyon fontos a rendszeres autómosás, sőt ha lehet, minél sűrűbben takarítsd az autódat. Amennyiben autópályán közlekedtél, akkor végképp elengedhetetlen, hogy minél rövidebb idő után veresd le koszt, port. Nyáron ez még fontosabb, mert a por mellett, a bogarak is nyomot hagynak az autón. A bogárnyom ugyanúgy, mint a madárürülék végzetes, eltüntethetetlen lenyomatot hagy maga után, amennyiben nem mosod le a lehető leggyorsabban. Ha már felmerült a nyári bogár probléma, ebben egyébként hű társad lesz a bogároldó spray, de érdemes megvizsgálni az alábbi kérdést is.

Megérkeztem. Poros, bogárnyomos az autóm. Mit használjak a piszok azonnali leveretéséhez?

Ha van valamilyen védőbevonat az autódon, egy sima magasnyomású mosóval, tiszta vízzel, akár egy önkiszolgáló autómosóban is gyorsan le tudod csapatni a port, bogárnyomot, hogy a nap ne égesse bele ezeket a lakkrétegbe. Már ezzel sokat tehetsz azért, hogy ép maradjon a fényezés.

Ha nincs védőbevonatod, vagy komolyabb szennyeződés, netán sár van az autódon, akkor már egy kesztyűs mosásra is szükséged lesz.

-

Ideje egy komolyabb mosásnak. Hol mossam az autómat?

Ha valami, akkor ez egy igazán gyakori kérdés és a válaszok is megoszlanak rá.
Van, aki otthon mossa az autóját, van, aki mosóba jár. Egyet azonban biztosan állíthatunk: a gépi mosót senkinek nem ajánljuk, aki törődik az autójával, mert tönkreteszi a fényezést.

 

Az önkiszolgáló mosó tökéletes választás az autómosáshoz?

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy sokkal jobb megoldást kínálnak az autómosásra, mint a gépi mosók, ám a védőbevonatos autók esetében fontos, hogy ne feledkezz meg a következőről.
Az önkiszolgáló mosóban általában vannak úgynevezett előmosó habok, amik gyorsan oldják a makacs szennyeződéseket is. Ha nagyon saras, koszos az autód ezekkel tudod gyorsítani a mosás folyamatát, ám ezek többnyire nem pH-semlegesek, ellentétben a LotusCleaning előmosójával.
Ép ezért a mosóban lévő termékekkel óvatosan kell bánni, mert gyengíthetik a védőbevonatot.  Bevonatos autókhoz csak pH-semleges előmosó habot használj!

 

Hányszor kellene mosni az autómat? Mit jelent pontosan a minél sűrűbb mosás?

Az elején már felmerült, hogy lehetőleg minél sűrűbben mossuk az autót, ezt ajánljuk neked is. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy hetente egyszer mindenképp érdemes lemosni az autódat, ha van rajta valamilyen védőbevonat akkor akár hetente 1-2 alkalommal is átmoshatod. A bevonatos autó esetében elegendő lehet egy tisztavizes intenzív porleveretés magasnyomású mosóval, amennyiben csak por van rajta. A vizes lecsapatás után viszont fontos, hogy szárazra is töröld az autót egy magas nedvszívóképességű autótörölközővel, így elkerülheted a foltosodást.

 

Otthon fogom mosni az autómat. Mire van szükségem ehhez?

Ahogy arról beszéltünk is vannak, akik otthon mossák saját maguk az autójukat. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor az alábbi eszközökre biztosan szükséged lesz a munkához.
Az otthoni mosáshoz elengedhetetlen egy jó minőségű, pH-semleges autósampon, egy jó minőségű, mikroszálas mosókesztyű vagy mosószivacs és egy szárazra törlésre alkalmas, magas nedvszívóképességű autótörölköző. Ez a minimális felszereltség. Fontos, hogy nagyon finom, karcmentesen tisztító, mikroszálas anyagokkal töröld csak az autót! Munkádat megkönnyítheted, ha magasnyomású mosód is van hozzá, illetve érdemes figyelned arra is, hogy a felnikhez másik kesztyűt használj. Amennyiben nagyon makacs kosz van a felniden, akkor a tisztításhoz szerezz be egy felnitisztító ecset és pH-semleges felnitisztító szert is!

 

-

Megvan minden szükséges eszközöm hozzá, így magam mosnám az autómat. Hogyan csináljam jól?

Ha magad végzed az autómosást az alábbi dolgokra mindenképp figyelned kell. Nagyon fontos, hogy kizárólag hűvös felületen dolgozz! Tűző napon sose mosd az autódat!

Ha nagyon koszos az autód, kezdhetsz egy előmosó habbal, de ne feledd, ha bevonat van az autódon, akkor lehetőleg pH-semleges anyagot használj hozzá.

Ezután egy magasnyomású mosó segítségével távolítsd el a piszok és a por nagyját!
Mosáskor mindig részletekben haladj! Érdemes a kétvödrös megoldással mosni az autódat, ami azt jelenti, hogy az egyik vödörben valamilyen jó minőségű, pH-semleges autósamponos víz van, míg a másik vödörben tiszta víz és ülepítő.
Már említettük, hogy részletekben mosd az autót, mindig a legtisztább részektől a szennyezettebbek felé haladva, így biztosan nem viszed át a piszkot a megtisztított területekre.
Ezek alapján tehát érdemes az autó tetejéről kiindulni. Hatékony megoldás, ha két félre osztva dolgozol a tetőn, és onnan haladsz lefelé az oldalakon. Először tehát a tető egyik fele és az egyik oldal felső része következik, aztán a másik oldalon ugyanígy dolgozz!
Az autómosásnál, mindig fentről, lefelé haladunk, és körkörösen, így jutunk el a legszennyezettebb részekig: a kerekekhez, a kerékjáratokhoz és a küszöbökhöz. 

Ha a felni és a kerékdob nagyon saras, érdemes hozzá speciális sároldót is használni, majd ecsettel benyúlni a kerékjáratokba is, hogy a makacs piszoktól, fékportól is megszabadítsd a területet!

Vigyázz, ne hagyd rászáradni a sampont a felületre, ha túl gyorsan száradna, inkább nedvesítsd be újra a samponos részt!

 

Tudok-e ártani a mosással az autómnak?

Kitértünk már arra, hogy a rendszeres mosást javasoljuk, ám felmerülhet benned a kérdés, hogy tudod-e túlzásba vinni a mosást. Erre azt kell, hogy mondjuk: a megfelelő szerek használatával ártani biztosan nem tudsz az autódnak, csak a lakkozás élettartamát tudod növelni. 

Ha van rajta valamilyen védőbevonat, akkor pedig egy egyszerű, vizes nagynyomású mosás is elegendő lehet, szárazra törléssel, amennyiben csak hétköznapi por lepte be az autódat.

 

-

Mi a legrosszabb eset, ami történhet, ha csak esetlegesen, vagy nagyon ritkán mosom az autómat?

Ha már beszéltünk a mosás előnyeiről, adódik a kérdés, hogy mi történik, ha kihagyod a mosást. Gyakorlatilag kiteszed a felületet a bogárbeleégésnek, az UV sugárzásnak és a savas esők hatásának, amik szépen, fokozatosan károsítják a lakkréteget. Sokkal több munkával és nagyobb mechanikus dörzsöléssel tudod majd eltávolítani a koszt, ami sértheti már a lakkozást is. Ha megsérül a lakkréteg, előbb elveszti fényét az autó, majd szépen lassan kifakul, végül egyre mélyebben roncsolódik a felület.

 

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy fontos a kellő odafigyeléssel, megfelelő eszközökkel, alapanyagokkal végzett rendszeres autómosás. Kerüld a gépi autómosást, inkább végezd magad, vagy bízd profikra és használj magasminőségű, pH-semleges termékeket hozzá, a magasnyomású mosó pedig a legjobb társad lesz az autóápolásban! Ne feledd, ha védőbevonatot is teszel az autódra, sokkal rövidebb idő alatt végzel a munkával, és évekig gyönyörködhetsz autód makulátlan megjelenésében! 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Oszd meg ezt a cikket a facebook oldaladon majd kommentelj alá és nyerd meg az okosparfümök egyikét!

Három szerencsés nyertes egy-egy Lotus Cleaning ajándékcsomagot nyerhet. Sorsolás 2021.02.04-án 17:00 órakor a lotuscleaning.hu facebook oldalon.

Blogban felsorolt termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!