Az autómosás legkritikusabb részét a legtöbb tulajdonos elrontja… Vajon Te is?

2019. december 6.
A tiszta autót mindenki szereti. Még az is, aki tényleg ritkán szánja rá magát a tisztításra. Amikor azonban végzett az autómosással, még ő is kicsit büszkébben néz autójára. Hát még akinek fontos is az autója. De van az autómosásnak egy kritikus pontja, amit sajnos a legtöbben hibásan csinálnak. Te is elköveted ez a hibát, vagy gondos autó tulajdonos vagy? Az otthoni autóápolás szakértője most megmutatja, hogyan csináld otthon is professzionálisan.

Mi tehát az autóápolás legfontosabb mozzanata?

Az autómosás végén a legtöbb jármű - valljuk be - vizes marad. Összeszedtem a legjellemzőbb mosási szokásokat az országban, hogy aztán rátérhessünk a lényegre, az autó szárítására:

 • Van, aki nem mossa le soha.
 • Otthon a ház előtt vagy az udvarban
 • Önkiszolgáló autómosók használata
 • Kefés automata autómosó használata
 • Autókozmetika megbízása

A szárítás mindennek a kulcsa...

Lemosni tehát sokféleképpen le lehet az autókat, de egy közös van benne mindig: a vizet el kell, hogy távolítsd ha nem szeretnéd hogy vízköves maradjon, ami maradandó kárt okoz az autó lakkrétegében. Ha kozmetikába mész, ott nem jellemző, hogy vizesen kapod vissza. Ha mégis, menekülj onnan!

Ha a benzikutakról ismert körkefés automata mosót választod, abban egyetlen jó dolog van: "megszárítja" az autódat, legalább is részben. Csak a többit ne csinálná előtte, mert az viszont brutálisan roncsolja az autódon a lakkot. Szóval inkább azt se válaszd!

“De miért kell megszárítani? Majd megszárad menet közben… vagy a napon áll egy kicsit és jól van” - szokták erre mondani néhányan. Ez a válaszom rá:

 • Ahogy elindulsz az autóval, pár száz méter alatt a por beletapad a vízbe és máris kevésbé értékes a belefektetett munka.
 • Télen a víz megfagy. Ez nyithatatlan ajtót, lehúzhatatlan ablakot és néha még befagyott tanksapkákat is okozhat. Nem is beszélve arról, ha van egy javítatlan kavicsfelverődés a szélvédőn, amibe a víz befolyik és amikor megfagy… szép hosszú csíkot csinál keresztbe, amiket utána már csak komplett szélvédőcserével orvosolhatsz. Jó páran csak ekkor jönnek rá, hogy volt kavicsfelverősdésük.
 • Ezer reklámban hallhattad már, tehát nem mi találtuk ki: Magyarországon a víz kemény. A kemény víz ásványi anyagokat, sót tartalmaz. Ha a vízcseppeket megszárítja a nap, az ásványi anyagok kicsapódnak és cseppfoltokat hagynak. A hosszas napsütés hatására pedig szinte beleég a lakkba. Áldásos esetben polírozással még eltűntethető, de láttunk már néhány visszafordíthatatlan károsodást is a fényezésen e-miatt.

Az autószárítás 6+1 lehetséges szintje

Oké, azt már látod, hogy a vizet el kell valahogy tüntetni az autóról. A következő 6+1 szint bemutatja, hogy mivel lehetsz a leghatékonyabb. A legelsőt ajánljuk a legkevésbé és a legnagyobb számú a csúcskategória. Válassz belátásod szerint módszert:

 • Nap, szél… “majd csak megszárad”: Mint fentebb megbeszéltük, ennek számos hátránya van. Ne hagyd vizesen az autódat!


 • Kinőtt pólók, rongyok: annyi felesleges ruha van egy háztartásban, kézenfekvő, hogy ezek még jók lehetnek autó takarításra. Az igazság az, hogy ezek a ruhák nem szívnak magukba elegendő vizet, így inkább csak maszatolnak. Csík mentes legritkább esetben lesz az autó, a szövésének köszönhetően pedig nem védi a lakkot sem. Az esetleges varrásokról, gombokkról nem is beszélve.
 • Szarvasbőr: régi közkedvelt anyag, bár amennyit eladtak belőle egy időben, annyi szarvas egész Európában nem volt soha. Tehát jó esetben birkabőrt vettek az emberek, amivel sajnos az állatok tömeges levágását is támogatták. Konkrétan ismerek olyat, aki ebből élt. A nagyobb gond, hogy nem szívja be a vizet és elég kemény anyag. A Zsiguli lakkja még bírta, de egy finom, mai autó fényezésén csak tologatja a porszemcséket, amely látható, tapintva is érezhető barázdákat karcol az autóba.
 • Szilikon lehúzó: Ez egy fokkal okosabb megoldásnak tűnhet, de nem tudja felemelni ez sem a porszemcséket, így szintén a fényezésen húzza végig az ember. A karcolások garantáltak.
 • Mikroszálas törölköző / törlőkendő: a legbiztosabb otthoni módja a hatékony és kíméletes autószárításnak. Ezt láthatod az összes nemzetközi detailing oldalon is már régóta.  Sok vizet képes felszívni ( saját súlyának akár 7x-ét is)  és speciális szövésének köszönhetően felemeli a porszemcséket és magába zárja. Az apró hurkolások alányúlnak és elválasztják a lakktól a lerakodott szennyeződést, így a legbiztonságosabb az eddigiek közül. Oldalunkon találsz hozzá megfelelő választékot a Drying towel szó alatt. 
 • LOTUS Ultra Nano gyors wax: Ha kombinálod a mikroszálas törlőkendőt egy modern, nanotechnológiás autóápoló folyadékkal is, akkor garantált a siker, hiszen a folyadék szó szerint körülzárja a port és karcmentesen eltávolítja a kendő segítségével. Azt javaslom, hogy legalább 40x40 cm-es vagy nagyobb törülközőben gondolkozz és legyen otthon több darab. Ne nyomd a fényezésre, inkább csak hagyd, hogy a törlőkendő és a nano-folyadék saját súlya dolgozzon. Lefújod, rádobod, lehúzod és kész. A törlőkendőt mindig rázd ki használat előtt és mosd ki. A kiváló minőségű LOTUS kendők attól mások, hogy fantasztikusan sok autómosást kibírnak.

+1: Szárítógép: ez sajnos kevés háztartásban van olyan méretben, hogy alkalmas legyen egy autó szárítására, de a teljesség igénye miatt elmondom, hogy a legjobb, ha nem ér semmi az autóhoz, hanem egy erős kompresszor, szárító, ventillátor... szó szerint lefújja az autóról a vízcseppeket álltó helyében.

Szerinted is a mikroszálas törlőkendő az autóápolás sztárja?

Válaszd a számodra legmegfelelőbbet a fenti listából, de azt hiszem egyértelmű, hogy melyik az amelyikkel a legjobbat teheted a legegyszerűbben, imádott autódnak. Ha eddig olvastál, biztos vagyok benne, hogy neked is fontos az autód, ezért felajánlom, hogy ne csak olvass próbáld is ki!

A LOTUS Ultra Nano Gyors wax 2.0+Lotus Home kendővel  most hihetetlen kedvező áron kipróbálhatod.  A csomag tartalmaz 4db  - LOTUS - otthoni mikroszálas törlőkendőt és egy flakon nanotechnológiás ápolószert.

Ne higgy nekünk, mert csak az igaz, ami neked is igaz! Próbáld ki rizikómentesen a  LOTUS CSOMAGOT 100%-os elégedettségi garanciánkkal és mondd el véleményed.

Ha érdekelnek további cikkeink vagy szeretnél elsőként értesülni akcióinkról, íratkozz fel hírlevelünkre.

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 20.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!