7 JÓTANÁCS A TÉLI MOTORTÁROLÁSHOZ

2020. szeptember 10.
Lassan eljön a szezon vége, és ha nem vagy hard core motoros, aki hóban és a mínuszok ellenére is csapatja, akkor a motorodat el kell raknod téli álmot aludni. Ahhoz, hogy jövő tavasszal ne érjen kellemetlen meglepetés, mi összeszedtük neked a legalapvetőbb teendőket, amiket célszerű elvégezned a motorod téli elrakásakor.
7 JÓTANÁCS A TÉLI MOTORTÁROLÁSHOZ

Lemossam a téli elrakás elött?

A hideg, nyálkás ősz beálltával a motorozás már nem csak csupa móka és kacagás. A nedves útnak köszönhetően rengeteg koszt és sarat hordasz fel a motorodra, amelyek kikezdik a fém alkatrészeket és így egyenes út nyílik a rozsdásodás felé. Egy szó, mint száz, az utolsó gurulás után szánj időt a motorod alapos tisztítására. Mosásnál használj felületbarát, pH semleges sampont. Nézd át az összes gumi-, illetve műanyag csöveket is. Az alapos tisztítás után célszerű valamilyen hidrofób motorblokk védő bevonatot használni, mert az segít lepergetni az esetlegesen bekerülő vizet és párát.

Tipp a profiktól: Az alapos mosás végeztével indítsd be a motort és járasd meg, gurulj vele egy kicsit, hogy a legapróbb résekből is eltűnhessen a víz.

 

-

Mi legyen a fagyállóval?

A forgalomba lévő motorok csak kis hányada léghűtéses, így azok tulajdonosai megússzák ezt a lépést. A szakemberek azt tanácsolják, hogy 2 évente célszerű lecserélni a hűtőfolyadékot. Azért a biztonság kedvéért még a mínuszok beállta előtt ellenőrizd a motorodban lévő hűtőfolyadékot! Amennyiben a hűtőfagyáspont mínusz 25 Celsius foknál nagyobb, azaz közelít az értéke a 0 Celsius fok közelébe akkor feltétlenül cseréltesd ki.

Tipp a profiktól: Minden esetben nézd meg a motorod gépkönyvében, hogy milyen típusú hűtőfolyadék kell.

 

Tényleg megromlik a benzin a tankban?

Vajon hónapok múlva beindul majd a leállított motor, vagy megromlik benne az üzemanyag? A válasz, hogy sajnos egyes benzinek valóban megromlanak. A töltőállomásokon kapható üzemanyagok az alapbenzinen kívül etanolt és vizet is tartalmaznak. A hosszú állás során az etanol-víz elegye kicsapódik az üzemanyagból és a benzintartály aljára leülepszik, amely így a motor üzemanyagrendszerének szívóágát esetlegesen eltömítheti.

Tipp a profiktól: Prémium minőségű benzinnel töltsd teljesen tele a tankod amikor elrakod télire a motort így a tank belső falára semmilyen fizikai és kémiai szennyeződés nem fog tudni lerakódni.

 

Az akkumulátort hagyjam benne, vagy vegyem ki?

Egy dologban biztos lehetsz, bármilyen állapotban is legyen az akkumulátorod, a hosszú téli hónapok állása során lassan, de biztosan lemerül. Ahhoz, hogy megkíméld magad a tavaszi bosszúságoktól fel kell készítened az akkumulátort is a téli tárolásra. Mindenképp vedd le az akkumulátorról a sarukat, és ha szabad ég alatt fogod tárolni a motorod, akkor szedd is ki. Töröld át egy szódabikarbónás vizes oldatba (5g szódabikarbóna 1 liter vízhez) mártott törlőronggyal majd a csatlakozókat pedig egy sörtekefével. Ügyelj arra, hogy semmilyen folyadék ne kerüljön az akkumulátor belsejébe. Célszerű az akkumulátort száraz, hűvös helyen tárolni, óvni a közvetlen napsütéstől, mivel a túlzottan meleg és a nagyon hideg hőmérséklet sem tesz jót neki. Időnként mérj rá a tél folyamán és ha a feszültség 12,5 V alá csökken, tedd fel töltőre! Ha 12 V alá esik akkor sajnos lehet, hogy újat kell majd venned. Amennyiben nincsen akkumulátortöltőd, akkor a tél folyamán kénytelen vagy beindítani, de minden esetben vigyázz, nehogy szénmonoxidmérgezést kapj, illetve mindig addig járasd, amig üzemmeleg nem lesz a motorod.

Tipp a profiktól: Ha teheted hőmérsékletkompenzált csepptöltőre kötsd az akkumulátort.

 

-

Indítsam be időnként a motort?

Semmi értelme beindítani a motort a téli tárolás alatt. Egyrészt balesetveszélyes a zárt garázsban beindítani és huzamosabb ideig járatni a motort, mert szénmonoxid mérgezést kaphatsz. Másrészt, ha nem melegszik be kellőképen a motor akkor nem tud elpárologni a kondenzvíz a kipufogóból, hanem lecsapódik, ami korrózióhoz vezethet. Harmadrészt pedig a hidegen indítás koptatja a motort.

 

Mi legyen a gumikkal?

Nagy eséllyel már nem a régi idők diagonál gumijai vannak motorodon, hanem valamilyen modern radiál gumiabroncs. A radiál gumik a diagonál gumikkal ellentétben nem deformálódnak a hosszú téli állás alatt, így nem kell leengedni azokat. Kend be az abroncsokat gumiápoló szerrel, hogy víz- és portaszító bevonat képződjön rajtuk. Célszerű, ha a motorod rendelkezik középsztenderrel, akkor arra állítani, vagy első és hátsó motoremelőre helyezni. Ha nincsen egyik sem, akkor pár hetente told egy kicsit arrébb, hogy máshol kapja a gumi a terhelést. Egy dologra mindig figyelj, hogy le ne eresszenek. Jó, ha leellenőrződ a szelepek állapotát is, ha azt tapasztalod, hogy repedezett a szelepház, még a tél beállta előtt cseréld le.

Tipp a profiktól: A gyári értékhez képest 5-10 százalékkal fújd túl a gumikat.

 

-

Cseréljek még a tél előtt olajat?

Ennél a pontnál megoszlanak a vélemények. Egy a biztos, hogy a motorkerékpároknál az olajcsere gyakorisága 1 év. Azaz minden évben le kell cserélni az olajat. Nézd meg, hogy mikor cserélted le utoljára: ha a tavaszi szezonkezdés környéke előtt kifutnál az egy évből és viszonylag sokat motoroztál az adott évben, akkor cseréld még le a téli leállítás elött.

 

Hajtással kel foglalkoznom?

Ha a motorod kardán vagy esetleg szíj meghajtású, akkor ezen a ponton át is ugorhatsz, ám amennyiben lánchajtású a motorod, akkor bizony a hajtást is ápolnod kell. Alaposan tisztítsd le a láncod valamilyen lánctisztító spray segítségével. Hagyd megszáradni, majd fújd be bőségesen láncspray-vel. Ellenőrizd le a hajtás alkatrészeit, hogy ha cserélni kell ne tavasszal kapkodva tedd azt.

Tipp a profiktól: Láncod megtisztíthatod az ipar jolly jokerével a WD-40 -el is.

-

Lehet, hogy hosszúnak tűnik a lista, de hidd el jobb nem elodázni, mert rosszabb tavasszal a szezonkezdést kapkodva kezdeni, hogy a tél folyamán keletkezett bajokat orvosoljuk.

Blogban felsorolt termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó termékek

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 16.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!