Eláruljuk a titkot a tökéletes otthoni autómosáshoz!

2020. július 15.
Tudtad, hogy évente az emberiség milliárdokat költ az autóik tisztán tartására? Akár magunk csináljuk otthon a kertben, vagy egy automata mosó felé vesszük az irányt, esetleg profi autókozmetikára bízzuk. Az, hogy szép tiszta legyen az autónk az költséges és időigényes folyamat. Az alábbi cikkben összeszedtük neked az otthoni autómosás aranyszabályait, melyeket, ha megfogadsz pénzt és értékes időt takaríthatsz meg. 
Eláruljuk a titkot a tökéletes otthoni autómosáshoz!

Autómosás előkészítése

Az autó mosása sokkal könnyebb és hatékonyabb lesz, ha alaposan előkészülsz. Az alapos előkészülés az egyik legfontosabb lépések egyike, melyet nagyon sokan átugornak, nem tartják fontosnak, pedig sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ha alaposan előkészülünk. Az alábbiakban adunk néhány alapvető tanácsot a jármű tisztításának előkészítéséhez.

 • Ne hagyd, hogy bármi érintkezzen a talajjal, amivel a későbbiekben hozzáérsz az autódhoz.
 • A keréktisztító eszközöket mindig külön tartsd. Ugyanis a fékpor mikroszkopikus fémrészecskékből áll. Ha az autód karosszériáját ugyanazzal az eszközzel tisztítod, mint a kerekeket akkor apró karcokat okozhatsz a fényezésben.
 • Mindig használj tiszta eszközöket. Hogyan is lehetne koszos eszközökkel széppé varázsolni az autót?!
 • Mindig figyelj a használni kívánt termékek lejárati idejére. Az autóápolási szerek döntően kémiai úton előállított készítmények, melyek az adott gyártó által meghatározott időn belül képesek a kívánt hatást biztosítani.
 • Soha ne mosd az autód tűző napsütésben. A napfény hőt bocsát ki, amely elpárologtatja a vizet és vele együtt a sampont is és így megnehezíti az autónk hatékony mosását. Autómosást célszerű kora reggel vagy késő délutánra naplemente közelébe időzíteni.
 • Soha ne hagyd félbe az autómosást.
 • Ügyelj arra, hogy az autód sík, egyenletes felületen álljon.
 • Ügyelj a biztonságra. Úgy helyezd el a mosás során felhasználandó eszközöket, hogy nehogy átess rajtuk. A következő teendő, hogy mosó- és öblítővödröket, keréktisztító anyagokat, sampont és egyéb anyagokat olyan helyre tedd, hogy könnyen hozzáférhess.
 • Ne felejtsd el levenni a mosás előtt a gyűrűd, órád és egyéb olyan tárgyat, amelyek megkarcolhatják vagy károsíthatják a fényezést.

Autómosás lépései

Miután alaposan előkészültünk, és beszereztük a járművünk tisztításhoz szükséges megfelelő ápoló és tisztító szereket, rátérhetünk magára az autó otthoni mosására. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben az autónk otthoni külső mosását taglaljuk, a belsőtér ápolása, kárpitok tisztítása minden esetben a külső tisztítás után következendő folyamat. Nézzük tehát magát a mosás helyes folyamatát.

1. lépés – A felnik és a gumiabroncsok tisztítása

-

Első lépés a felnik és abroncsok mosása. Ennek a műveletnek köszönhető, hogy a felniket és a gumiabroncsokat megszabadítsuk az összes fékportól, és egyéb útburkolatról származó szennyeződéstől.

A felnik és a gumiabroncsok alapos tisztításához következő lépéseket kell követni:

 • Legfontosabb, hogy egyszerre csak egy kereket tisztíts meg
 • Permetezz kifejezetten a felni tisztítására kifejlesztett készítményt a kerékre és hagyd rajta pár percig, de ügyelj arra, hogy ne száradjon rá. A szer behatol a felni és a szennyeződés közé és fellazítja azt. Így a szennyeződés könnyebben eltávolíthatóvá válik.
 • Tisztítsd meg a kereket a felnitisztító kefével
 • Öblítsd le teljesen tiszta vízzel
 • Ismételd meg ezt a lépéssorozatot a többi felninél is

A felnik és a gumiabroncsok tisztításáról és ápolásáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

2. lépés - Az autó előmosása

-

Miután a kerekeket kellőképpen megtisztítottad, jöhet az előmosás folyamata. Előmosó habbal permetezzük végig az autót, ha nem áll rendelkezésünkre, akkor nagynyomású mosóval menjünk végig a karosszérián. Ez a művelet eltávolítja a könnyebb szennyeződéseket, és megfelelő felületet biztosít az autó samponnal történő mosásához. Az előmosás elengedhetetlen, ha minimalizálni szeretnéd a mosás során a fényezésben keletkező karcok számát.

3. lépés – Az autó mosása

-

 • Készíts elő 2 vödöröt, egyet mosáshoz és egyet a koszos szivacs kiöblítéshez. A mosáshoz használt vödröt tiszta vízzel és samponnal az öblítéshez használtat pedig tiszta vízzel töltsd meg
 • Áztass be egy mosószivacsot vagy mosókesztyűt a samponos vödörbe. Így az mindig friss samponnal lesz átitatva
 • A tiszta vizes vödörben minden kezelt rész után alaposan mosd ki a szivacsot, kesztyűt
 • Oszd fel szakaszokra az autót, például motorháztető, első sárvédő, ajtók és így tovább
 • Mindig az autó tetejénél kezdj és körkörös mozdulattal balról jobbra haladj. Így az összes szennyeződés lefelé fog folyni
 • Öblítsd le az éppen megmosott szakaszt és mindaddig ismételd meg a lépéseket, amíg teljesen le nem mosod az autót
 • Miután végeztél a mosással, öblítsd át tiszta vízzel az egészet, hogy eltávolítsd a felesleges tisztítószert

4. lépés – Az autó szárítása

-

Mosás utolsó előtti része a szárítás. Van néhány fontos dolog, amit soha nem szabad elkövetni. Először is nem szabad a frissen mosott autót menetközben az úton megszárítani. Mindig kerüld a szilikonos lehúzó, szarvasbőr használatát és csak olyan mikroszálas törlőkendőt vagy autótörölközöt használj, amik véletlenül sem karcolják meg a fényezést.

Az autó szárításának lépései

 • Szárításnál is fentről lefelé haladj
 • Használj több mikroszálas törlőkendőt vagy autótörölközöt, és cseréld ki őket, amikor megnedvesednek

5. lépés – Üvegfelületek megtisztítása

-

Amikor már teljesen szárazzá varázsoltad az autód, nem szabad megfeledkezni a járműved üvegfelületeiről sem. Az üvegek alapos tisztításához szükséged lesz két darab professzionális mikroszálas törlőkendőre. Az első kendőre permetezz üvegtisztító szert hagyd rajta néhány másodpercig, míg a szer hatni kezd, majd a második tiszta mikroszálas törlőkendővel töröld szárazra és tisztára a felületet.

Amennyiben elhanyagolod az utód mosását, akkor gyakorlatilag kiteszed a karosszériát a bogárbeleégésnek, az uv sugárzásnak és a savas esők hatásának, amik szépen, fokozatosan károsítják a lakkréteget. Sokkal több munkával és nagyobb mechanikus dörzsöléssel tudod majd csak eltávolítani a koszt, ami sértheti már a lakkozást is. Ha megsérül a lakkréteg, előbb elveszti fényét az autó, majd szépen lassan kifakul, végül egyre mélyebben roncsolódik a felület.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy fontos a kellő odafigyeléssel, megfelelő eszközökkel, alapanyagokkal végzett rendszeres autómosás. Minden esetben kerüld a gépi autómosást, inkább végezd magad, vagy bízd profikra és használj magasminőségű, pH-semleges termékeket hozzá, a magasnyomású mosó pedig a legjobb társad lesz az autóápolásban! Ne feledd, ha védőbevonatot is teszel az autódra, sokkal rövidebb idő alatt végzel a munkával és évekig gyönyörködhetsz autód makulátlan megjelenésében!

Blogban felsorolt termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó termékek

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 16.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!