Hogyan előzheted meg a maradandó károkat az autód karosszériáján? Eláruljuk a titkot!

2020. április 9.

Használat során rengeteg, a karosszériára káros anyag éri az autót, amik hosszú távon olyan mértékben képesek amortizálni a kocsidat, amire eddig nem is gondoltál. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mik lehetnek ezek az anyagok és azt is, hogyan tudod védeni ezek ellen a fényezést.
Hogyan előzheted meg a maradandó károkat az autód karosszériáján? Eláruljuk a titkot!

A karosszériát érő káros anyagok

 

Kátrány
A kerekeknél - különösen nyáron a meleg hatására – felcsapódhat az aszfalt ami kátrányfoltokat és egyéb szennyeződéseket hagy az autó alsó egyharmadán.

Bogarak
Főként április elejétől egészen október elejéig jellemző, hogy menet közben rengeteg bogár tapad az autó karosszériájára - különösen a motorháztetőn, az első lökhárítón, a tükrökön és a szélvédő feletti részen. Ezeket a bogarakat ha nem tisztítjuk le kellő időben és hagyjuk, hogy a napfény UV sugarai beleégessék a lakkozásba, akkor maradandó károsodást okozhatunk az autónak, melyet kizárólag szakműhelyben elvégzett korrekciós polírozással lehet eltűntetni. Az autó lakkrétege nem képes folyamatosan ellenálni a rovarok erősen savas maró hatásának.

-

Fanedvek, gyanta
Bármikor fa alá állunk az autónkkal, a fából kifolyó nedvek, az ott előforduló gyanta, valamint a levelek maradványai szintén könnyedén okozhatnak maradandó sérülést a lakkrétegben, hiszen ezek az anyagok is savas kémhatásúak, így marják a lakkot.

 

-

Röprozsda
Amikor vonat, villamos mellett megyünk el, vagy akár csak fékezéskor, vas részecskék, úgynevezett röprozsda száll a levegőben. Ezek a részecskék felhevült állapotukban beletapadnak a lakkrétegbe, ami kezdetben rozsdásodást, később pedig rohadást okozhatnak a karosszériában.

-


A téli időszakban amikor az olvadt hó és az ebbe keveredett szennyeződések folyamatosan érik az autót,  ezek sótartalma szintén maró hatással van a fényezésre. 

A fenti szennyeződések hatásai által az autó színe nagymértékben fakul, kopik. Kezelés nélkül 2-4 év után közel nem olyan állapotú, mint amikor kihozzuk a szalonból. Ezért javasoljuk, hogy évente legalább kétszer érdemes elvégezni egy autón a mélytisztítást, amivel megóvhatjuk a fényezés eredeti állapotát. Ezt általában március és április, valamint szeptember és október között, a tavasz és a tél kezdetekor érdemes elvégezni.

 

Hogyan zajlik a mélytisztítás a Lotus Cleaning Autókozmetikában, amit otthon is el tudsz végezni magadnak?

 

Számunkra nagyon fontos, hogy minden körülmények között pH semleges termékkel dolgozzunk. Sem savas, sem lúgos vegyszereket nem használunk, hiszen ezek mind maró hatással lehetnek a lakkrétegre. 

Mélytisztítás lépésről-lépésre (amit te magadnak is megtudsz csinálni otthon) 

 1. lépés: Soha ne dolgozzunk forró vagy meleg karosszérián illetve tűző napfényben! Várjuk meg amíg az autó karosszériája lehűl. bepermetezzük az autó egész felületét egy előmosó habbal. A pink színű előmosó habunknak kellemes vad cseresznye illata van, kíméletesen, de hatékonyan tisztít és némi enzimet is tartalmaz, hogy felgyorsítsuk a tisztítás folyamatát.  2-3 percig hagyjuk hatni ezt a habot, hogy az teljesen feloldja a szennyeződéseket, illetve a súlyánál fogva lehúzza azt a földre ezután magas nyomású mosóval lemossuk az egész autót.

  -
    

 2. lépés: A samponos mosást a kerámia samponnal végezzük, amely pH semleges és kifejezetten regeneráló hatással van a waxolt vagy kerámiázott autókra, de természetesen a bevonat nélküli autók esetében is kíméletes, hatékony tisztítást és jobb eredményeket biztosít, mint egy általános sampon. Ezen felül egy védőréteget képez a felületen, ami ezáltal sokkal jobban ellenáll a környezeti hatásoknak és hidrofóbitást(vízlepergetést) is biztosít. Mikroszálas mosókesztyűvel vagy szivaccsal dolgozunk, 3 különböző vödörrel, hiszen az autó felületei másképpen szennyeződnek a karosszérián, az üvegfelületeken és a felniknél. Ezért minden felülethez másik vödröt és másik kesztűt vagy szivacsot használunk. Az alapos kézi mosást követően tiszta vízzel leöblítjük a sampont.

  -
   


 3. lépés: Finoman szárazra töröljük az autót prémium autótörölközővel, mert ez a legkíméletesebb módja a szárításnak. Gyors, anyagának köszönhetően nem okoz karcokat a lakkrétegen. Nagyon fontos, hogy minden esetben szárazra töröljük az autónkat, hiszen köztudottan Magyarországon kemény a víz, amely ásványi anyagokat és sókat tartalmaz és száradás után ezek kicsapódnak a lakkrétegen. Ebből lesz a vízkövesedés. A vízkő az UV sugárzás hatására egyre mélyebben és mélyebben marja magát a lakkrétegbe és sok esetben már csak vizes csiszolással és több lépcsős szakszerű polírozással távolítható el, ami ammellett, hogy drága folyamat vékonyítja autónk lakkrétegét ezáltal csökkentve annak értékét. 

  -
 4. lépés: Az egész karosszériára a felniket is beleértve úgynevezett röprozsda oldót  viszünk fel, amely leoldja a korábban említett vas részecskéket az autó felületéről. Ez egy rendkívül látványos lépés, ugyanis szemmel látható, ahogy az átlátszó termék mélybordóra színeződik a felületen, ami jelzi, hogy kioldotta a fém szennyeződéseket. Ezután bő vízzel öblítsük le ismét az autót.

  -
   


 5. Finoman töröljük szárazra ismét az autót (lásd 3. pont)

 6. lépés: Ellenőrizzük, hogy az autó alsó egyharmadában van-e kátrány, vagy egyéb szennyeződés. Ha igen, akkor gyanta és kátrányoldóval ezeket is leoldjuk.

 7. lépés: Általános tisztítószerrel  az egész autó felületét finoman újra áttöröljük és a még rajta maradt szennyeződéseket is eltávolítjuk.

 8. lépés: Autókozmetikai agyag gyurmával  az üvegektől az összes fényezett felületig végigmegyünk. A gyurma a megtapadt pár porszemcsét, (ami a felületi egyenlőtlenséget okozza)  és egyéb szennyeződést is eltávolít a fényezésből. Ezzel a folyamattal egy teljesen steril, minden káros anyagtól mentes, tökéletesen egyenletes felületet kapunk vissza. Nagyon munkaigényes, de megéri a fáradtságot, ha hosszútávon gondolkuzunk autónk értékének megőrzésében. Minden esetben a folyamat elvégzésénél használjunk a fényezésen síkosító, nedvesítő anyagot. Soha ne végezzük ezt a folyamatot száraz felülen!

  -
   


 9. lépés: Utolsó lépésként pedig zsírtalanító segítségével végleg eltávolítjuk az autóról az utolsó megmaradt foltokat és zsírmaradványokat is. Ha a mélytisztítás előtt és utána végigsimítjuk a kezünket az autó felületén, érezhetjük a hatalmas különbséget, sokkal simább, kellemesebb felületet kapunk.

 10. Bevonatok felvitele melyről a következő cikkünkben fogunk nektek írni.

Alul pedig megtalálhatjátok a mélytisztítást bemutató videónkat.

Reméljük hasznosnak találtátok cikkünket. Mivel az emberek nem igazán ismerik ezt az eljárást és ennek fontosságát az autójuk megóvása érdekében, ezért sokat segítenétek nekünk, ha megosztanátok cikkünket, hogy minél több emberhez eljusson. Vigyázzatok magatokra és töltsétek hasznosan az időt!

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 16.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!