Készítsd fel autódat a télre!

2022. november 18.
Minél jobban közeledünk a télhez, annál valószínűbb, hogy jönnek a fagyok is – érdemes felkészülni rá lélekben is és az autóval is. A téli időszámítással együtt jár a korai sötétedés, az esős-párás idő, és a hideg is. Szóval itt van pár jó tanács, hogyan és mivel tudjátok felkészíteni autótokat a téli időjárás viszontagságaira.

-

1. Ellenőrizd az autó akkumulátorát

1. Ellenőrizd az autó akkumulátorátA hideg nagyon megterheli az akkumulátort, ezért fontos, hogy a tél beköszönte előtt ellenőrizzük.

Az akkumulátor töltöttsége egy multiméterrel mérhető meg. A teljesen feltöltött akkumulátor általában körülbelül 12,6-12,8 voltos voltmérőt mutat. Ha a volt mérője 12,4 és 12,8 közötti feszültséget mutat, az azt jelenti, hogy az akkumulátor jó állapotban van. Ha ez alá esik a mért érték érdemes szerelőhöz fordulni.

 

-

2.  Téli kerekek használata

Ha még nem tetted meg, mindenképp cseréld le kerekeidet télire. A téli gumiabroncsok lágyabbak és több barázda található rajtuk, ezáltal jobb a tapadásuk. A nyári gumiabroncs használata a téli hónapokban balesetveszélyes. Azonban az is lényeges, hogy a téli kerekeink megfelelő állapotban legyenek. Ez egy pénzérmével is ellenőrizhető, hogy elég mély-e a barázda az abroncson. Ha nem elég mély a futófelület cseréld le az abroncsokat.

 

-

3. Használj téli szélvédőmosó folyadékot

Mindenképp érdemes lecserélni a szélvédőmosó folyadékot télire, ugyanis a hagyományos megfagyhat, amikor a szélvédőre spricceljük. De még rosszabb esetben a csővezeték is elfagyhat, ami balesetveszélyes. Fontos, hogy midig fellegyen töltve a szélvédő mosófolyadék, hogy a szélvédőre vert, csapódott szennyeződést gond nélkül eltudjuk távolítani.

 

 

-

 

 

 

 

4. Látásviszonyok ellenőrzése

A téli időszámításnak velejárója, hogy korábban sötétedik, hidegebb van és csapadékosabb az idő. Ezek összesége zavarhatja a látásviszonyokat, ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy azokat javítsuk. Első sorba az ablaktörlő lapátok állapotát vegyük szemügyre. Az ablaktörlő lapáton lévő gumi idővel elöregszik. Ha a lapátok csíkot hagynak, nyikorognak, vagy egyáltalán nem törölnek, mindenképp cseréljük le. Nincs annál veszélyesebb, ha esik az eső és nem törölnek rendesen az ablaktörlő lapátok. Amit még megtehetünk, hogy szélvédő bevonatot használunk, ezzel a lapátokat is kímélni tudjuk és törlés nélkül is lepereg a csapadék a szélvédőről.  Egy másik igencsak zavaró jelenség ebben az időszakban a belső felületek párásodása. A klímaberendezés használata a legtöbb esetben megoldja ezt a problémát, ha mégsem, akkor javasolt a pollenszűrő cseréje. Illetve a fényszórókat sem árt ellenőrizni, hogy megfelelően vannak beállítva és rendesen bevilágítják az utat.

 

 

-

5. Ápold autódat télen is

Akármennyire is nem szeretünk a hidegben autót mosni, sajnos akkor is muszáj. Ha nem szeretnénk, hogy autónkat kikezdje a só, a sár és az egyéb szennyeződések, akkor bizony télben-fagyban is ápolnunk kell, ezzel megelőzve a rozsdásodást. Egyre több önkiszolgáló autómosónál találkozhatunk beépített alvázmosó berendezéssel is, ha teheted ilyet válassz és az autómosás végét egy védőbevonattal zárd.

Mindezek mellett:

  • Vedd figyelembe az extra utazási időt, indulj kicsit korábban, hogy ne kelljen sietni
  • Hajts lassabban, mint máskor
  • Óvatosabban gyorsíts és fékezz

 

Vigyázzunk magunkra és másokra egyaránt!

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!