TE MINDENT TUDSZ A KENŐANYAGOKRÓL?

2021. február 25.
Cikksorozatunk előző részében bemutattuk a német Liqui Moly kenőanyag és adalékanyag gyártót. Soron következő cikkünkben szakember segítségével bemutatjuk az adalékanyagok helyes használatát, szót ejtünk a motorolajok fontosságáról, és műhelytitkokat árulunk el. Tarts velünk.
TE MINDENT TUDSZ A KENŐANYAGOKRÓL?

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a motor az autó egyik, ha nem a legfontosabb alkatrésze, a motorolaj pedig ennek a kenéséért felelős. A motor tökéletes működése érdekében fontos, hogy az olaj megfelelő minőségű legyen.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit jelent a a motorolajok nevében a W előtti és utáni számkombináció.

Egy motor igen széles hőmérsékleti tartományban működik, ezért gondoskodni kell annak a hűtéséről, amit a motorolaj segítségével tudunk megtenni. A motorolaj nem csak a motor hűtését oldja meg, hanem annak a kenését is biztosítja, valamint csökkenti a hengerekben a kopást, súrlódást továbbá eltünteti a felhalmozódott szennyeződéseket és káros lerakodásokat. A megfelelő olaj kiválasztásában segít egy számból és betűből álló kombináció. Egy olaj viszkozitását az áramlással szembeni ellenállásának meghatározásával mérik. A viszkozitás adja meg, hogy egy motorolaj milyen könnyen áramlik. Egy olaj viszkozitását két szám határozza meg. A W (angolul Winter azaz tél) betű előtt lévő szám, a hidegindítási képességre utal, a másik érték pedig a hő-tűrési adottságot jelöli. Minél magasabb szám szerepel a W előtt, annál kisebb lesz az olaj viszkozitása.

-

A motorolajok összetétele nagyban függ az egyes gyártóktól, de általánosságban elmondható, hogy 75-90%-ban alapolajból áll. A többi 10-25%-a pedig különböző adalékanyagból áll, amelyek segítenek az olaj viszkozitását megtartani még magas hőmérsékleten is. Az alapolaj határozza meg a motorolaj alapvető tulajdonságait, az adalék anyagok pedig segítenek javítani a minőségét. Bármilyen motorolajról is legyen szó, az alapolaj lehet ásványi vagy szintetikus. Az ásványi azt jelenti, hogy pusztán csak kőolajból finomították. Amennyiben szintetikus, akkor pedig az olaj, egy sor vegyipari eljáráson ment keresztül.

-

Akár milyen hihetetlen is, de a motorolaj is el tud fáradni. Hiszen a motor intenzív működése során az olaj magába gyűjti a hengerekből származó lerakódásokat, káros szennyeződéseket. Ezért a motorolajat rendszeres időközönként cserélni kell. Napjainkban a gyártók 30.000 km-es olajcsere periódust írnak elő, de ez a szakemberek szerint az úgynevezett tervezett avultatást segítik csak elő. Akkor tesszük a legjobbat a motorunkkal, ha évente vagy maximum 15.000 km-ként cserélünk olajat. Gyakori hiba sokaknál az, hogy rá-rá töltögetnek a régi olajukra így tolva ki az olajcsere periódust. Mi ebben a veszély? Egyrészt az, hogy nem biztos, hogy pontosan ugyan azt az olajat tölti rá, amit a korábbi olajcsere alkalmával beletöltöttek, másrészt a fáradt, elsavasodott olaj, ami tele van a különböző szennyeződésekkel folyamatosan a motorban kering.

-

A motorolajgyártók időt és pénzt nem kímélve folyamatosan arra törekednek, hogy minél jobban egyensúlyba hozhassák az olajokat a különböző adalékanyagokkal. Ez azt jelentené, hogy nem lenne szükség további adalékanyagok használatára, de ez az idő még nem jött el.

Mire jók az adalékok?

Számtalan adalékanyag létezik. Vannak, amelyek segítik a motor és az üzemanyagrendszer tisztítását és gondozását. Vannak, amik növelik a motor élettartalmát és vannak, amelyek csökkentik az üzemanyag fogyasztást.

Ahány probléma annyi adalék létezik.

-

Külön kategóriát képeznek a közvetlen motorhoz adandó, üzemanyaghoz adandó, valamint hűtőrendszer adható adalékok

Motorolajhoz adható adalékok:

 • Túlzott olajiszap lerakódása esetén motoröblítő adalékkal kell átmosni a motort
 • Túlságosan magas olajfogyasztásnál viszkozitást stabilizáló adalékot és olajfolyás stop adalék segít
 • A hidrotőkék karbantartásához hidraulikus szelepemelő tisztító adalék javasolt
 • Nagy futásteljesítményből eredő vezérmű zajok esetén MoS2 motorolaj adalékot használj
 • Motortérből csöpögő olaj és erős füstölés esetén olajfolyás stop adalékot használj
 • Több száz kilométert megtett motor esetén motor védő adalékot használj

Üzemanyaghoz adható adalékok:

 • Üzemanyag rendszer tisztításához benzin rendszer tisztító adalék
 • Üzemanyag rendszer karbantartásához és védelméhez injektor tisztító adalék
 • Üzemanyag jobb hatásfokú égéséhez benzinadalék
 • Hybrid járművek üzemanyag rendszerének tisztításához és stabilizálásához hybrid adalék
 • Dízel üzemanyagrendszer tisztításához dízel öblítő adalék majd dízel rendszer tisztító adalék
 • Dízel üzemanyag rendszer karbantartásához és védelméhez szuper dízel adalék

Ha gyenge a teljesítmény, rossz az emisszió (levegőterhelés) akkor a szívórendszerben túlzott lerakódás keletkezett és ennek javítására a fojtószelep tisztító spray vagy dízel szívó rendszer tisztító spray használata segít

Sok dízel üzemű autónál, amit főleg városban használnak gyakori probléma a dízel részecskeszűrő eltömődése, ami ellen a dízel részecskeszűrő védőadalék használata segít

Hűtőrendszerhez adható adalékok:

 • Hűtőrendszerben lerakódott olaj- és mésztartalmú szennyeződések hatékony eltávolítására a hűtő tisztító adalékot javasoljuk
 • Ha szivárgást tapasztalsz a hűtőrendszerben akkor a hűtő tömítő adalék a hatásos megoldás

Sajnos helyszűke miatt nem tudjuk leírni az összes adalék helyes használatát, így a két legnépszerűbb adalék optimális felhasználást írjuk le.

Az olaj cserét megelőzően célszerű a kartelban felgyülemlett olajsarat egy motoröblítő adalékkal átmosni. Ezt az aktuális olajcsere elött kell beletölteni a motorba, majd járatni és azután lecserélni az olajat. A súrlódás csökkentő adalékot ez után kell beletölteni a motorba, és ezt elegendő évente az olajcsere alkalmával megejteni.

-

Ha még nem használtál soha üzemanyag adalékot, akkor a szinte üres üzemanyagtankba töltsd bele a motorodnak megfelelő benzin vagy dízel adalékot, majd tankold tele. A hosszantartó hatás érdekében a továbbiakban elegendő lesz 2000 vagy 3000 km-ként a tankba tölteni.

-

Az adalékanyagokról általánosságban elmondható, hogy használatuk nemcsak a pénztárcának, hanem a környezetnek is hasznos.

Végezetül álljon itt egy örökérvényű igazság:

A legjobb kenőanyag a friss kenőanyag.

Bloghoz kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 13.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!