MIÉRT KÜLÖNÖSEN FONTOS A NYÁRI AUTÓÁPOLÁS

2021. június 30.
Már javában benne vagyunk az idei nyárban, vége lett az iskolának, elkezdődtek a szabadságolások. A kezdeti hidegebb idők után most már jócskán kijut nekünk a napsütésből, sokan vízpart mellett keresnek enyhülést. Aki teheti az árnyékba húzódik, és kerüli a tűző napot, nehogy napégést vagy napszúrást kapjon. De mi a helyzet a járművünkkel?  Milyen veszélyeket rejteget a forró nyári időjárás a járművünk számára?
MIÉRT KÜLÖNÖSEN FONTOS A NYÁRI AUTÓÁPOLÁS

Madárürülék:

Nyáron egy dús lombú fa alatti parkolásnak vannak előnyei és vannak hátrányai is. Előnye, hogy a lombkorona valamelyest árnyékot nyújt és nagy valószínűséggel madarak lakhelyéül is szolgál. És ahol madarak tanyáznak, ott madárürülék is keletkezik. De miért káros a madárürülék? Azért, mert a madarak végtermékének a savassági szintje körülbelül 3,5-4,5 pH. A járműved fényezését egy lakkréteg védi, amivel a savas madárürülék csúnyán el tud bánni. Az erős nyári napsugárzás ezeket a folyamatokat jelentősen fel is gyorsítják, ha nem távolítod el azonnal, akkor az ürülék beleéghet a lakkrétegbe majd a fényezésbe. Minél tovább marad a madárürülék a járművön, annál nagyobb károkat okozhat a fényezésben és a lakkozásban.

-

Tipp:

 • Mindig a lehető leggyorsabban távolítsd el a madárürüléket
 • Ne parkolj fák vagy nagy épületek alá
 • Mindig körültekintően távolítsd el, mert az ürülékben apró magvak lehetnek, amik karcolást okozhatnak
 • Megelőzésként használj valamilyen védőbevonatot, hogy az ürülék ne a lakkréteggel találkozzon elsőként

Pollen:

A madárürülékekhez hasonlóan a levegőben megtalálható pollen is nagyon savas. A pollen pH szintje a pollentípustól függően az alacsony 3-tól a magas 9-ig terjedhet. A magas pH szintű pollen kifejezetten káros az autó fényezésére nézve, és sokkal veszélyesebb, mint a madárürülék, mert sokkal nagyobb felületet képes beborítani.

-

Tipp:

 • Legalább heti egyszer mosd le a járműved, hogy megelőzd a pollen felhalmozódását
 • A védőbevonat segítségedre lehet abban, hogy megakadályozza a pollen káros hatását, illetve pedig megkönnyíti a pollen lemosását

Fagyanta:

A fák nedvei is tudnak kárt okozni a jármű fényezésében főleg, ha hosszabb ideig a járművön maradnak és beleégnek. Ha már beleégett a lakkrétegbe a gyanta kikezdi a lakkréteget és elszíneződést okozhat a fényezésben.

-

Tipp:

 • A fagyanta eltávolításához mindig speciálisan erre a célra kifejlesztett tisztítószert használj.
 • Soha ne hagyd, hogy a tisztítószer rászáradjon a kezelt felületre.

UV Sugárzás:

A nyár folyamán a járművet nagy mennyiségű napfény éri. Ez a napfény káros UV-sugarakat tartalmaz, amelyek fakóvá, mattá varázsolhatják a jármű fényezését. A sötét színű autók, valamint a járművekben található sötét műanyagok nagyobb veszélynek vannak kitéve. A gumiabroncsok öregedéséért leginkább az UV-sugárzás okolható, mivel az UV hatására kémiai átalakuláson megy át a gumi anyaga. Arról nem is beszélve, hogy ha vizes fürdőruhával vagy izzadt testel ülsz be az ülésbe akkor ne lepődj meg, hogy a kémiai folyamatoknak köszönhetően zsíros-olajos fehér foltok fognak megjelenni a kárpiton. Az erős UV sugárzás, az emberi bőrhöz hasonlóan az autó bőrkárpitját sem kíméli. Ha nem ápolod rendszeresen, akkor idővel megfakul, kirepedezik.

-

Tipp:

 • Ha teheted árnyékban parkold le járművet.
 • Használj olyan védőbevonatot, ami véd a káros UV sugárzástól
 • A szélvédőre használj napellenzőt, hogy megvédd a belső műanyagokat
 • A gumiabroncsokat, kédergumikat rendszeresen ápold le speciális gumiápoló szerrel
 • Takard le az üléseket, ha nedves ruhával szállsz be az autóba
 • Rendszeresen kend át bőrápoló szerrel a bőrkárpitokat

Napégés:

Ha strandra megyünk, hogy a nagy hőséget kellemesebb közegben vészelhessük át, akkor jó eséllyel bekenjünk magunkat valamilyen naptejjel, hogy védjük a bőrünket. De tudtad, hogy a legtöbb ma kapható naptejek általában vízállóak, és olyan formulákat tartalmaznak -polietilénglikol és titán-dioxid- amit egy átlagos autómosás nem távolít el teljesen, és ha huzamosabb ideig (hónapokig) marad fenn a felületen, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz eltávolítani?

-

Tipp:

 • Legalább heti egyszer mosd le a járműved, és használj speciális zsírtalanító szert a naptej eltávolítására

Bogarak:

Egy hosszabb nyári út után garantáltan lesznek rovartetemek a hűtőrácson és szélvédőn. Milyen kárt tudnak ezek okozni? Ha nem távolítjuk el azonnal, hanem rajta hagyjuk napokig akár hetekig, akkor a rovartetemek jó eséllyel beleégnek a lakkozásba. Másrészt, az ész nélküli eltávolítással a fényezésben karcolásokat ejthetünk.  

-

Tipp:

 • Utazás elött megelőzésképen használj valamilyen rovartetemek elleni védőszert, ami védi a kezelt karosszéria elemeket és semlegesíti a rovarmaradványok által hátrahagyott maró testnedveket
 • Az utazás után használj bogár eltávolító szert

Homok:

Ha vízparti kirándulásra mész jó, ha előre felkészülsz a belsőtér védelme érdekében. A vízparti apró homok porszívózása elég fáradtságos művelet.

-

Tipp:

 • Takard le az üléseket, padlót és csomagtartót egy lepedővel vagy törölközővel
 • Készíts be egy palack vizet, hogy mielőtt beszállnál leöblíthesd a lábad, így minimalizálva a homok autóba jutását

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!