MINDENT, AMIT A WAXOKRÓL TUDNI ÉRDEMES

2021. július 30.
Az autó waxokról szinte mindenkinek él valamilyen kép a fejében. Ám sokaknak fogalma sincs arról, hogy milyen típusok léteznek, mi van bennük, hogyan kell helyesen alkalmazni. Lehetsz Te hétköznapi autótulajdonos, vagy professzionális autókozmetikus, garantáljuk, hogy cikkünk sok érdekességgel fog szolgálni az úgynevezett kemény waxokról.  

-

Mi is az az autó wax?

Az autó wax összetevőit tekintve lehet természetes vagy szintetikus. Használatának célja, hogy védelmet biztosítson a karosszéria számára a külső behatásoktól. A ma forgalomban lévő átlagos autó waxok többsége természetes olajok, méhviasz és kőolajpárlatokkal kevert karnauba viasz keverékéből állnak. Az újabb generációs autó waxok viszont tartalmaznak már szintetikus gyantákat és polimereket, így nyújtanak sokkal fényesebb és ellenálóbb réteget.

Az autó waxoknak két nagy típusa van:

 • Természetes wax (Carnauba viasz)
 • Szintetikus wax

-

Mi a természetes karnauba viasz?

A legtöbben ismerik a karnauba viaszt, ám azt kevesen tudják, hogy a karnauba viasz a Copernicia Prunifera pálmafa leveleiből származik és kifejezetten Brazília Északi régiójában található.

Az előállítás első lépéseként a pálmaleveleket összegyűjtik, majd erős mechanikai behatásokkal fellazítják, és a levelekből kinyerik a kemény, sárgásbarna lemezkék formájában előforduló viaszt. A feldolgozás során megtisztítják az anyagot és méhviasszal vagy terpentinnel keverik. A karnauba viasz megjelenésében lehet sárga (tiszta karnauba) vagy fehér (más összetevőkkel kombinált).

-

Mi a szintetikus autó wax?

A szintetikus waxokkal leggyakrabban folyékony formában találkozhatunk. Legkönyebben a színével lehet különbséget tenni a természetes karnauba (sárga) és a szintetikus (fehér) waxok között. A szintetikus waxok különböző polimerek segítségével biztosítanak mesterséges védőréteget.

Milyen összetevőkből állnak az autó waxok?

 • Carnauba viasz: A carnauba viasz környezetbarát és természetes anyag.
 • Méhviasz: A méhviasz segíti a karnauba viaszt a festékréteghez való tapadásban.
 • Természetes olajok: A lenolaj a leggyakoribb olajfajta, amelyet autó waxokhoz kevernek. A természetes olajok csillogást, ragyogást és védelmet adnak.
 • Szintetikus polimerek: Mesterséges szilikon vagy műanyag keverékéből származnak. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően lesz a bevonat tartós.
 • Kőolajpárlatok: Ezek az oldószerek könnyítik meg a waxok felhordását.
 • Gyanták: Ezeket a műanyagszerű anyagokat általában szintetikus waxokban használják, hogy a termék minél tartósabb lehessen.

-

Melyek a fő különbségek a kéttípusú wax között?

A természetes waxok megvédik a festékréteget az UV sugárzástól, erős hidrofób hatást biztosítanak, a szennyeződések nehezebben tapadnak meg, valamint káprázatosan csillogóvá varázsolják a kezelt felületet. Hajlamosak azonban hamarabb lekopni a felületről. Sokan egyrészt éppen a tartósságuk miatt részesítik előnybe a szintetikus waxokat. Másrészt az alkalmazásuk is könnyebb. Viszont a szintetikus waxok nem biztosítanak olyan ragyogó fényt, mint a természetes wax társaik.

Mennyi ideig marad fenn az autó wax?

Erre a kérdésre nehéz választ adni, mert sok tényezőtől függ. Nem mindegy, hogy milyen minőségű és fajtájú waxot használunk továbbá, hogy hogyan készítettük elő a kezelendő felületet és hogyan vittük fel. Milyen környezeti behatások fogják érni a járművet.

Az autó waxok élettartamát befolyásoló tényezők:

 • A felület előkészítése: A wax alkalmazása elött fontos alaposan zsírtalanítani a kezelendő területet.
 • Az alkalmazás: A kevesebb néha több! Ez különösen igaz az autó waxok esetében. A waxok ajánlott módon történő alkalmazása a megfelelő mennyiségben és a megfelelő technika használatával mind-mind befolyásolják a waxok élettartalmát.
 • Környezeti hatások: A képlet egyszerű, ha a jármű fokozottabban ki van téve az időjárás viszontagságainak, akkor a wax hamarabb lekopik. Ám ha fedett helyen tároljuk, akkor a wax élettartalma meghosszabbodik. Egyéb környezeti tényezők, mint például a savas eső, útszóró só, rovar maradványok, ezek mind lerövidíthetik az élettartalmat.
 • A jármű mosása: A nem ph semleges, felületkímélő autósampon használata képes lebontani az autó waxot, lehet az természetes karnauba vagy szintetikus.

-

Az autó waxok helyes alkalmazása:

A wax felhordása egy meglehetősen egyszerű folyamat. Van azonban néhány fontos részlet, amelyet célszerű betartani, ha nem akarunk csalódni a végeredményben.

 • Árnyékban, nem felhevült felületre vigyük fel: Nem jó, ha a wax túl gyorsan szárad vagy felmelegszik.
 • Lassan és vékony rétegben alkalmazzuk: A lehető legvékonyabb rétegben vigyük fel és hagyjunk időt a száradásra.
 • Alapos törlés: Mindig minőségi mikroszálas kendőket használjunk, és a lehető legalaposabban töröljük vissza.

Milyen waxot használjunk a felniken?

A könnyűfém felnik sokkal nagyobb hőhatásnak vannak kitéve, mint a jármű egyéb felülete. Ezért csak speciális hőtűrő képességekkel bíró védőbevonatot szabad használni a kerekeken.

-

Mitől lesz egy wax hőtűrő?

A forradalmi grafén nanolemezeknek köszönhetően.

De mi is az a grafén?

A grafén a világ egyik legerősebb anyaga, és a grafitból származik. A grafén többrétegű nanorészecskékből tevődik össze és elképesztő 130 GPa (gigapascals) szakítószilárdsággal bír, ami 100 -szor erősebb, mint az acél. A grafén a szilárdsága mellett hihetetlenül jól vezeti el a hőt, így a vízfoltok kialakulásának az esélye is minimális.

-

Ha kedvet kaptál kipróbálni valamelyik wax védőbevonatunkat, akkor most egy oldalon megtalálod az összes általunk forgalmazott wax bevonatot.

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!