A MOTOR TAVASZI ÉBREDÉSE

2021. március 22.
Bár a szokatlan márciusi havazás rácáfol a tavaszra, az időjósok szerint hétvégére végérvényesen beköszönt a tavasz. Lassan tényleg eljön a pillanat, hogy a kedvencünket előtolhatjuk a téli álmából. Ha a motor téli elrakása során körültekintően jártál el, akkor sok kellemetlenség nem érhet. De így is centis porréteget kell majd lerobbantanod a kedvencedről. Cikksorozatunk első fejezetében a motorkerékpár alapos és szakszerű mosásáról ejtünk szót.
A MOTOR TAVASZI ÉBREDÉSE

A motor mosása nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Sokkal körültekintőbben kell eljárni, mint mondjuk egy autónál, mert egyrészt keverednek rajta a fényezett, műanyag, gumi, alu, vas és króm alkatrészek, másrészt tele van apró zegzugos részekkel. Van, amit nem érhet víz van, amit bizonyos tisztítószerek nem érhetnek. Egy szó, mint száz, kell némi tapasztalat, némi kézügyesség, hogy károkozás nélkül érjünk el egy szépen ápolt motort.

Első lépésként távolítsuk el a motorról az olajpárát a beleragadt porral egyetemben. A művelethez valamilyen izopropil alkohol alapú zsírtalanítószert használj. A kezelendő felület száraz, és hűvös legyen. Látni fogod, hogy az olajos, zsíros szennyeződés szépen elválik a blokkról és környékéről.

-

Amennyiben ősszel nem tetted meg, akkor most a plexiről és lámpáról távolítsd el a bogármaradványokat. A bogártetem nagyon makacs tud lenni, ezért az eltávolításához speciális bogár eltávolító szert használj. Permetezd le a bogármaradványokkal tarkított felületet a szerrel, majd várj 30-40 másodpercet míg a szer kifejti a hatását, végezetül öblítsd le a habot.

-

Miután tehát végeztél a zsírtalanítással és a bogároldással, öblítsd át a motort. A motor öblítésénél nagy segítségünkre lehet, ha van otthon magasnyomású mosónk. A magasnyomású vízsugár segítségével a legapróbb helyekről is kimoshatjuk a makacs, letapadt szennyeződéseket.  Érdemes szem elött tartani, hogy nem lehet csak úgy ész nélkül „lecsapatni” a motort, mert kárt is tehetsz benne. A nyomást vedd le, állj távolabb és kerüld a műszerek és érzékeny alkatrészek környékét.

-

Következő lépésként jöhet a motor pH-semleges samponnal történő mosása. Egy vödör (10 liter) langyos vízbe keverj egy kupak sampont, majd szivacs vagy mosókesztyű segítségével mosd át alaposan a motort. Végezetül öblítsd le.

-

Mivel nem akarjuk, hogy a szépen lemosott motor tiszta vízkő legyen, ezért következhet a motor szárítása. Olyan kimondottan járművek szárazra törléséhez kifejlesztett törölközőt használj, amivel még véletlenül sem karcolhatod meg a motorod. Minél magasabb az úgy nevezett szálsűrűség (gsm), annál jobban és könnyebben szívja magába a vizet.

-

Most, hogy már szép tiszta és száraz lett a motor, következhet az ülés tisztítása. Lehet az természetes bőr vagy szintetikus bőr, mindig speciálisan bőrfelületre kifejlesztett tisztítószert használj. Hiszen a bőrszövet legapróbb repedéseiből is ki kell oldani a szennyeződéseket. Egy bőrtisztító szivacsra permetezz a szerből, és apró dörzsölő mozdulatokkal tisztítsd meg az ülést. Észre fogod venni, hogy a tisztítás után mennyivel élénkebb, ragyogóbb lesz.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy motorunk makulátlanul tiszta lett. Cikkünk következő részében a motorok ápolásról fogunk szót ejteni.

Bloghoz kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!