A MOTOR TAVASZI ÉBREDÉSE – MÁSODIK RÉSZ

2021. április 1.
Cikksorozatunk előző részében részletesen leírtuk, hogy hogyan kell a hosszú téli állás után szakszerűen lemosni a motort. A mostani cikkünk abban lesz a segítségedre, hogy műszakilag felkészülj a szezonra.

-

Ellenőrizd a gumikat

Akár középsztenderen állt vagy oldalsztenderen és néha csak megmozdítottad a tél folyamán az biztosan kijelenthető, hogy a kerékabroncsok veszítenek a nyomásukból. Nézd meg a motorod kezelési könyvében az előírt értéket és fújd fel arra.

A motorgumikat optimális esetben több évig használjuk. Érdemes egy pillantást vetni az állapotukra, életkorukra még így a szezon megkezdése elött. Hiszen, ha sérült vagy kopott a gumi, akkor a motor tapadása jelentősen lecsökken.

A gumi korának a meghatározásában segítségedre lesz az abroncs oldalán található négyjegyű számsor. Az első két számjegy a gyártási hetet, a második kettő pedig a gyártási év utolsó két számjegyét jelöli.

Mérd meg a profilmélységüket is. Amennyiben a profilmélység 1,6 milliméternél kisebb, akkor cserélni kell az adott abroncsot.

-

Ellenőrizd a különböző folyadékok töltöttségi szintjét

Ha a téli elrakáskor nem cserélted le a motorolajat, akkor most itt a kiváló alkalom. Minden esetben nézd meg a motorod kezelési könyvében, hogy milyen típusú és mekkora mennyiségű olajra lesz szükséged. Mindig cserélj olajszűrőt is az olajjal együtt. Az olajszintet minden 1000 km megtétele után célszerű ellenőrizni.

Ellenőrizd továbbá a tengelykapcsoló, a fék és a hűtőfolyadék szintjét (ha van). Illetve vess egy pillantást a különböző folyadékrendszerek tömítéseire is.

-

Ellenőrizd az akkumulátort

Napjainkban az akkumulátorok döntő többsége zárt rendszerű, karbantartásmentes úgy nevezett „zselés” akkumulátor. Ezek a típusú akkumulátorok nem igényelnek gondozást és karbantartást, nem igényelnek víz hozzáadást, mint a hagyományos savas akkumulátorok.

A motorkerékpár akkumulátorok a hosszabb állás következtében főleg, ha mínuszok is röpködnek nagyon könnyen lemerülnek. Ha télen csepptöltőn volt az akkumulátor, akkor nem vár meglepetés. Ha csak kivetted és otthon félreraktad a tél során, akkor érdemes ellenőrizned a töltöttségét, ha szükséges, rátölteni.

Amikor visszahelyezed a feltöltött akkumulátort, ellenőrizd a vezetékeket, hogy nincsenek e sérülve, korrodálódva. Mindig jó szorosan rögzítsd az akkumulátorhoz a pozitív és negatív kábelt.

-

Ellenőrizd a láncot

A motorkerékpár lánc karbantartása, az olajcsere és a gumiabroncs karbantartás a biztonságos vezetés elengedhetetlen kellékei. A motorkerékpárok esetében a lóerőket a hátsó kerékre szíjhajtás, kardán vagy lánchajtás segítségével lehet eljuttatni. A motorkerékpárok nagytöbbsége láncos meghajtású. Maga a motorkerékpárlánc acéllapokból áll, görgőkből, szegecsekből és gumigyűrűkből. A gumigyűrűk funkciója, hogy benn tartsák a kenőanyagot a görgőkben. Sajnos a lánc nem egy örökdarab. A lánc a használat következtében folyamatosan kopik és nyúlik. Motortól függően olyan 15 000 km - 20 000 km az élettartalma. Azonban, ha sokat motorozol esőben, vagy nincsen jól beállítva a láncfeszességed, esetleg sok a hirtelen gázreakció, akkor a lánc csere neked előbb fog bekövetkezni. Ahhoz, hogy a láncod sokáig tökéletesen ellássa a funkcióját rendszeresen ellenőrizni és ápolni kell.

Első lépésként tisztítsd meg a láncot. Ne használj a tisztításhoz benzint vagy brigéciol, mert ezek kikezdhetik a gumigyűrűket és kioldhatják a kenőanyagot a görgők közül. Használj lánctisztító spray-t amit permetezz közvetlen a láncra, majd várd meg amíg megszárad.

A lánc letisztítás után következhet a kenés valamilyen szintetikus lánc spray-vel. Ha van a motoron középsztender akkor arra állítsd a motort, ha nincsen akkor helyezd egy motorállványra vagy legvégső esetben bakold fel úgy, hogy a hátsó kerék szabadon foroghasson. Fújj a két fogaskerék közti alsó rész belső felére, majd forgasd a hátsó kereket. Fölösleges a lánc spray-t a lánc külső felére vagy annak a peremére fújni. Ne használj túlzottan sok kenőanyagot, mert a fölösleg a gumin és a motor idomain végzi.

Hiába volt a láncod feszessége jól beállítva, mivel az idő előrehaladtával a lánc nyúlik és ezért meglazul, szükséges az utánállítás. A lánc feszességét az első és hátsó lánckerekek közötti távolság határozza meg. A feszességet nagyon körültekintően állítsd be, mindig nézd meg a motorod kezelési gépkönyvét, valamint a legtöbb motor hátsó lengővilláján találsz egy skálát, amely segíti a beállítást.

-

Ellenőrizd a fékeket

A modern hidraulikus fékrendszereknél a folyadékot is célszerű évente lecserélni, mivel a fékfolyadék az idő előrehaladtával felveszi a levegő nedvességtartalmát, ami korrózióhoz vezethet a rendszerben továbbá a folyadék forráspontja is csökken. A forráspont csökkenés azért veszélyes, mert amikor intenzíven fékeznél, nem kapod a várt hatást.

Húzd be óvatosan a fékkarokat, hogy a dugattyúk megmozduljanak és a fékfolyadék mindenhova eljusson. Ha többszöri behúzás után sem tapasztalsz szivárgást, akkor a rendszer jó.

Nézd át a fékbetéteket, ha kopottak akkor cseréld ki őket. Úgy tudod megállapítani, hogy mikor kell cserélned, ha a betétbe vájt barázdák az úgy nevezett kopásjelzők mintái egy szintbe kerülnek a kopóréteggel. Ha tovább használod a kopott betéteket, akkor a féktárcsákban kár keletkezhet.

A legtöbb motoron nem védi semmi a fékdugattyúkat, így a kosz és a röprozsda garantáltan összekoszolja azokat. Ezért szükséges letisztítanod a fék-munkahengereket és fékdugattyúkat. A féknyergeket és a tárcsákat kizárólag speciális féktisztítóval szabad tisztítani.

-

Ellenőrizd a teleszkópokat

A téli hosszú állás során a gumiszimeringek kiszáradhatnak, hiszen a rajtuk lévő kenőolaj már régen elpárolgott vagy az időjárás lemosta. Ahhoz, hogy elkerüld a szimeringek szakadását, töröld tisztára a teleszkópokat, majd permetezz rá kevés szilikont és mozgasd meg hogy a rendszer elvégezze a kenést.

-

Bízunk benne, hogy cikksorozatunkal a segítségedre lehettünk, s ha eddig nem így volt, ezután majd szakszerű ismeretekkel és tanácsokkal felvértezve, még örömtelibb lesz a motorozás számodra.

Bloghoz kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!