NAGY AUTÓS IZZÓ SZÁMHÁBORÚ

2021. szeptember 14.
Rengeteg autó izzó modell van a piacon és tegyük a szívünkre a kezünket, magunk sem mindig tudjuk kapásból rávágni, hogy milyen típusú izzó is kell az autónkba. Hiszen nagyon sokféle izzó kapható: H1, H3, H4, H7, H11.Arról nem is beszélve, hogy az izzó gyártók minden szépet és jót ígérnek a termékükről, hihetetlen fényerőtől kezdve az extrém hosszú élettartamig. Cikkben megvizsgáljuk a leggyakoribb halogén izzótípusokat és hogy miben is különböznek egymástól.
NAGY AUTÓS IZZÓ SZÁMHÁBORÚ

Izzók besorolása

Az autók izzóinak több különböző osztályozása létezik. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nemzetközi szabványokat állapított meg az autó izzók osztályozására (ENSZ 37. szabályozása). Ennek köszönhető, hogy az izzótípusok szabványosak lettek szerte a világon.

-

Az ENSZ 37. szabálya egy útmutatást is tartalmaz, ami az egyes izzótípusok használatára vonatkozik. Az izzókat három kategóriába sorolják.

  1. csoport izzói bármire használhatóak, beleértve a fényszórókat, hátsó lámpákat és így tovább.
  2. csoport izzói a jelzőlámpákhoz használhatóak, de nem az utat megvilágító izzókhoz.
  3. csoport olyan izzókat foglal magában, amelyeket már nem használnak a modern járműveken, de a régi járművek alkatrészellátása miatt még gyárthatóak.

Cikkben vizsgált izzók mind (H1,H3,H4,H7,H10,H11,H15) az 1. csoportba tartoznak és elsősorban a fényszórókban használatosak. Annak ellenére, hogy ezek az izzók ugyanabba a kategóriába tartoznak, nem cserélhetők fel. Míg a H1 és a H7 izzó elsőre ugyanolyannak is tűnhetnek a fénykibocsátás szempontjából, ám a H7-es izzó nem fog illeszkedni a H1-es izzó foglalatába.

Az izzótípusok összehasonlítása

A hasonlóságok ellenére mindegyik izzótípus kissé eltér. Különböznek az izzószálak számában, a névleges teljesítményben és az alaptípusban.

-

Szálak

Egyes égőknek csak egy izzószála van, míg másnak kettő. Az egy izzószálas égők egyetlen izzószálat használnak, így egy izzóra van szükség a főhöz és egy másik izzóhoz a tompítotthoz. Ezzel szemben a két izzószálas égőknél egy szál szolgáltatja a távolsági fényt és egy szál a tompított fényt.

Egy izzószálas égők: H1,H3,H7,H11

Két izzószálas égők: H4,H15

Névleges teljesítmény

A fent tárgyalt izzók nagyrészt ugyanannyi fényt termelnek, de az általuk igényelt volt és a leadott watt szám (más néven névleges teljesítmény) izzónként eltérő.

Mivel minden egyes típusú izzó eltérő mennyiségű energiát vesz fel, ezért rendkívül veszélyes eltérni az adott autón előírt izzó típustól. Szerencsére minden izzó típus egyedi foglalattal van ellátva így nehezítve meg az összecserélés lehetőségét.

Foglalat

A foglalataz az izzó alsó részén található, amely a lámpa foglalatához csatlakozik. Ezeknek a különböző foglalatoknak köszönhető, hogy az összecserélés az egyes izzótípusok között szinte lehetetlen.

-

Fényerősség

Nagy általánosságban elmondható, hogy a halogén izzók tompított fényerőssége 700 lumen és a távolsági világítás fényerőssége pedig 1200 lumen. 

-

Lumen

A lumen (rövidítve lm) egy izzó vagy lámpa által kibocsájtott fény összege. Ez a mértékegység mutatja meg, hogy milyen fényes egy izzó.

Lumen vs. Kelvin

A lumen számot nem szabad összetéveszteni a Kelvin (rövidítve K) értékekkel. Míg a Lumen egy adott izzó teljes fényerejét, addig a Kelvin a kibocsájtott fény színhőmérsékletét jelöli. Minél alacsonyabb a Kelvin szám, annál sárgásabb színhőmérsékletű az izzó. Ahogyan nő a Kelvin szám, úgy világosodik a színhőmérséklet. A gyári halogén fényszórók 3200 Kelvin értékűek. A 4000 Kelvin és 5000 Kelvin színhőmérsékletű izzók fehérebbek és fényesebbek. Ám ahogyan a színhőmérséklet emelkedik, úgy az izzó fénye fehérről kékesfehérre változik.

-

Melyiket válasszam?

Amennyiben elégedettek voltunk a gyári izzókkal, akkor válasszunk gyári izzót, vagy a gyárival megegyező minőségűt. Ilyen izzókat kínál az Osram Original Line termékcsaládban. 

-

Ha növelt fényerejű izzót szeretnénk, akkor már jóval bonyolultabb a választás. Sok gyártó ígér elképesztő teljesítményt, de jó tanács, hogy mindig neves gyártótól vásároljunk izzót, kerüljük a kínai “gagyikat”.

A Night Breaker Silver termékcsalád nagy teljesítményű halogén izzói 100%-ak több fényt biztosít és 130 méter hosszú fénykévét hoz létre.

-

A következő szint a Night Breaker Laser, ami már 150%-al nyújt több fényt, mint a hagyományos halogén izzók és már több mint 150 méter hosszú fénykévét biztosít valamint, 20%-al fehérebb fényt nyújt.

-

Ha LED-es megjelenést szeretnénk, akkor válasszuk a Cool Blue Intense izzó családot, mert itt 5000 Kelvines csillogó fehér fényt kapunk, olyat mint a legújabb autók LED-es fényszóróinál.

-

Bízunk benne, hogy cikkünk segített kicsit eligazodni az autóizzók világában, hiszen nincs is fontosabb, mint a biztonságos vezetés.

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!