NAGY ESŐK JÖNNEK ÉS ELINDULOK…

2021. április 29.
Már benne vagyunk a tavaszban, de a jó idő még elkerült minket. Az elmúlt napokban és hetekben nem volt hiány az égi áldásból. Egymást váltották a napos és esős napok. Sajnos az előrejelzések továbbra is nedves, esős időt jósolnak. Sokan csak ilyenkor döbbenek rá, hogy nem látnak ki jól az autójuk szélvédőjén, hiába bekapcsolják egyre nagyobb fokozatra az ablaktörlést szinte semmit sem segít. Mint minden alkatrész az autón, úgy az ablaktörlő lapát is egy idő után kapitulál az időjárási viszontagságokkal szemben. De ez miért veszélyes, mert a koszos, csíkos felületű szélvédő korlátozza a látási viszonyokat, amely súlyos balesethez is vezethet.

-

Honnan ered az ablaktörlő?

Az első mai értelembe vett ablaktörlő feltalálása egy amerikai hölgy Mary Anderson nevéhez fűződik, aki 1903-ban jegyeztette be a szabadalmát „ablaktisztító eszköz” néven. Ezt megelőzően nagyon körülményes volt a tisztítás, mert kézzel, az autóikból kiszállva tisztították az ablakokat a sofőrök. Amíg a szélvédők nagyrésze sík üveg volt, addig elegendő volt egy vékony gumilapot belefogatni egy fém keretbe, ami az egyenletes nyomást biztosította. Az idő előrehaladtával a sík szélvédőket leváltotta az ívelt, és ezeknek a felületeknek a törlésére már nem volt megfelelő a korábban használt fémkeretes megoldás. A ’90-es évek végén jelent meg a ma is használt aero pengés típusú lapát, ami egy műanyag testre fogatott gumival, keret nélkül is biztosítja a csíkmentes, egyenletes törlést.

Hogyan működik?

Az ablaktörlő rendszer egy vagy kettő darab mozgó karból áll a végükön gumi pengével, amely szorosan illeszkedik a szélvédőre, és követik annak formáját. A kar mozgását egy külön elektromos motor hajtja, ami egy rudazat segítségével biztosítja a kar szinkronmozgását. Az ablaktörlő rendszert az ablaktörlő kapcsoló segítségével tudjuk működésbe hozni. Az ablaktörlő kapcsoló különböző sebességű törlési mód választására ad lehetőséget. Amikor egy működési mód kerül kiválasztásra, a relé érintkezői zárják a megfelelő áramkört, és az ablaktörlő mechanizmus a választott sebességgel törölni kezd.  

-

Honnan tudhatom meg, hogy cserélni kell?

Tavasszal lecseréljük a téli gumiabroncsot a nyárira, jó esetben évente cseréltetünk motorolajat és vele együtt a szűrőket. Ha kiég egy izzó azonnal cseréljük, de kevesen szentelnek figyelmet az ablaktörlő lapátok állapotának az ellenőrzésére, cseréjére. Pedig a cseréhez nincs szükség sem szervízre, sem szaktudásra. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az ablaktörlő lapátokat évente, de rosszabb esetben is két évente cseréljük le.

Az egyik biztos jele az elöregedett ablaktörlő lapátnak, ha törlés után is foltos marad a szélvédőnk. Ez annak köszönhető, hogy az ablaktörlő lapát gumi csíkja elöregedett, nem illeszkedik megfelelően a szélvédő síkjára. Így a törléskor nem tud egyenletes nyomást kifejteni.

Másik biztos jel, ha törlés után homályos lesz a szélvédő. Ez annak köszönhető, hogy az ablaktörlő lapát gumija már repedezett és a résekbe kosz réteg ült meg.

A harmadik biztos jele, hogy cserélned kell, ha az ablaktörlés hangosabbá vált a megszokottnál. Ez annak tudható be, hogy a törlő penge megkeményedett az UV sugárzások hatására, így egy holtjáték alakult ki az ablaktörlő kar és annak a lapátja között.

Az utolsó jel, amivel már biztos mindenki találkozott az életben, a törlés utáni csíkos szélvédő. Ezzel általában a tavasz beköszöntével találkozhatsz, amikor a fagy és meleg változása hatására a penge megrepedt vagy leszakadt.

-

Milyen ablaktörlőt válasszak?

Még a legtapasztaltabbak sem tudják mindig, hogy mekkora lapát kell a járművükre. Sajnos itt nincsen a segítségünkre semmi jelölés a régi lapáton, így az autónk számára megfelelő lapát kiválasztásához valamilyen katalógusban célszerű utánanézni. Több weboldal is nyújt ilyen szolgáltatást, ahol elegendő megadnunk az autónk típusát, gyártási évét, és már meg is tudhatjuk a megfelelő méreteket.

-

Hogyan kell cserélni?

A csere a különböző márkák esetében kismértékben eltérhet, és függhet a lapát rögzítésének típusától. Az általánosságban elmondható, hogy maga a csere nem egy bonyolult folyamat. Fontos, hogy a csere során az ablaktörlőkar véletlenül se ütődjön neki a szélvédőnek, mert megrepesztheti azt.

A csere lépései a következőek:

  1. Emeld fel az ablaktörlőkart a szélvédőről.
  2. Fordítsd el az ablaktörlő lapátot, hogy lásd annak a rögzítését.
  3. Pattintsd ki a rögzítést, és csúsztasd ki a régi lapátot.
  4. Cseréld ki a régi lapátot az újra.

-

Az ablaktörlőlapátok a járművünk egyik fontos védelmi rendszere. Amennyiben elkopnak, az autó vezetése esőben veszélyessé válhat. Ezért célszerű a lapátok állapotát figyelni, és ha szükséges időben cserélni.

Bloghoz kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!