AZ OSRAM SIKERTÖRTÉNETE

2021. július 14.
Újabb nagyszerű hírrel szolgálhatunk. Mostantól a webshopunkban a professzionális autóápolási termékeink, a Liqui Moly olaj és adalék anyagai és a Michelin autós kiegészítői mellet az Osram prémium termékei is elérhetővé váltak. Cikksorozatunk az autóvilágítás világában segít eligazodni.

Kezdjük egy kis múltidézéssel…

A fényszóró története

Az igény a járművek világításra szinte az autózással együtt született. Kezdetben az autóra szerelt olajlámpásokkal próbáltak világítani kisebb-nagyobb sikerrel. Majd a Ford a legendás T modelljén alkalmazott először fényszórónak a bányászatban már bevált karbidlámpát. A karbidlámpa kalcium-karbid és víz keveredéséből keletkező acetilén gázt elégetve bocsájt ki fényt, amelynek fénye sokkal erősebb volt, mint a korábban használt olajlámpásoké. Az elektromos fényszóró Thomas Edison nevéhez fűződik, aki szabadalmaztatta a szénszálas izzólámpát 1879-ben.

-

1913-ban mutatta be a német Bosch cég az első mai értelembe vett komplett elektromos csomagját, ami egy generátorból, indítómotorból és fényszóróból állt. Ezek a fényszórók még a fényt össze-vissza vetítették, és komoly problémát okozott a szembejövők elvakítása.

-

1915-ben a General Motors fejlesztésekért felelős részlege a Guide Lamp Company rukkolt elő az első tompított fényszóróval, majd 1924-ben megszületett az első integrált országúti és tompított világítást is magába foglaló fényszóró. A Cadillac vezetett be az autógyártásba a ködlámpát 1938-ban.

-

Innentől már egymást érték az újabbnál újabb fejlesztések. Innentől már igen gyors ütemben zajlott a fejlődés, és egymást követték az újítások. 1942-ben megjelentek az első elektromos bukólámpák, majd 1957-ben az aszimmetrikus, tompított fénykibocsátású izzó. Ezt követte 1962-ben az első halogénlámpa, 1967-ben jelenik meg az első adaptív, kanyarkövető fényszóró. 1971-ben megjelennek a bilux halogén izzók a Mercedes autóiban. 1987-ben megjelennek a vetítőlencsés fényszórók. 1991-ben a BMW készíti el az első szériagyártású autót, amihez xenon fényszóró volt rendelhető. 2007-ben szériagyártásban is megjelenik a LED-es fényszóró. 2014-ben a BMW modelljei használnak elsőként lézerfénnyel világító fényszórókat.

-

Az Osram története

A fentiekből is láthatjuk, hogy a német autógyártás a technikai újítások úttörői, amihez nagy segítséget adnak a német ipari vállalatok. Ilyen vállalat Németország egyik legrégebbi és legnagyobb világítástechnikai gyára az Osram.

-

Az Osram márkát 1919-ben alapították több német cég leányvállalatának az összeolvadásával. Ezek a cégek az Auergesellschaft, Siemens & Halske és az Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft (AEG) voltak. A márkanév egy mozaikszó, amely az ozmium (Osmium) és a volfrám (wolfram) anyagok neveinek a keverékéből áll. Ez a két elem az alapanyaga az izzószál gyártásának. A cég az évtizedek alatt folyamatosan világításipar elitbe tartozott, független az adott kor viszontagságaitól.

-

A cég 1978-tól 2013-ig a Siemens irányítása alatt állt. Ez idő alatt 1998-ban közel 10 millió dollárt fizettek az ECE Industries India tulajdonosi jogaiért, majd 2009-ben a Traxon Technologies, míg 2011-ben a Siteco vált az Osram részévé.

-

Az Osram székhelye napjainkban Münchenben van. A vezető fényforrásokat gyártó világcég egyike. Világszerte mintegy 120 országban van jelen és több mint 34 000 embernek ad munkát. Az Osram Sylvania leányvállalat a legnagyobb világításpiaci részesedéssel bír Észak-Amerikában. Napjainkban az Osramon belül az Automitive nevü részleg foglalkozik a járművilágítással.

-

Az Automitive részleghez tartozik a termékfejlesztés, gyártás és értékesítés. Szinte az összes járműgyártó hivatalos beszállítója.

Cikkünk következő részében bemutatjuk a fényszóró típusokat, és segítünk eligazodni a jelölések tengerében.

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!