Takarítani víz nélkül – miért rossz vízzel takarítani?

2019. december 6.
Víz nélkül nincs élet, és a legtöbbek számára takarítás sincs. Hiszen a víz évezredek óta jól bevált, sokféle piszkot hatékonyan old, természetes, nem mérgező a vízi szervezetek és a többi élőlény számára – mégis, mi baj lehetne vele? Pedig érdemes lenne átgondolni, hogy létezik –e alternatíva a vízzel a való takarításra (létezik), és jó okaink vannak rá, amiért ezt mondjuk.

Vízzel takarítani környezetszennyező

Miért is? –kérdezhetné, hiszen a víz nem csak, hogy nem károsítja az élővilágot, hanem létének elengedhetetlen alapja és feltétele.

A víz, főleg a hideg víz azonban nem elég jó oldószer. A zsíros, olajos szennyeződések, rovartetemek eltávolítására nem igazán alkalmas, ráadásul, ha nem desztillált vizet használ, vízkövesedést is okoz. Ezért vetjük be mellé a legkülönfélébb felületaktív anyagokat, zsíroldókat, alkoholokat, savakat és lúgokat – ezek nélkül nem lenne igazán hatékony a takarítás.

Egyszer nézze meg egy átlagos tisztítószer címkéjét. Ilyenek fognak szerepelni rajta:

  • szem- és bőrizgató izgató hatású,
  • irritatív,
  • gyermekek kezébe nem kerülhet,
  • lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni,
  • mérgező a vízi szervezetekre,
  • a nagyobb mennyiségű termékmaradványokat vigye veszélyes hulladéklerakó helyre.

Ezt egy véletlenszerűen kiválasztott bio (!) háztartási vízkőoldó szer csomagolásáról másoltuk. Nem nehéz belátni, hogy ha nem vagyunk rászorulva, jobb elkerülni az ilyen anyagokat, és nem a csatornába vagy a talajba engedni azokat.

Nem biztos, hogy olcsóbb

Itt a Kárpát-medencében abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell spórolnunk az édesvízzel, hatalmas készleteink vannak belőle, sőt, még a vécé lehúzására is ivóvizet használunk, ami kevés helyen jellemző a világban. Nem szokás tehát spórolni a vízzel.

Egy köbméter víz ára azonban csatornadíjjal együtt akár 1200 Ft is lehet, de átlagos helyeken is 5-800 Ft közé tehető. Ha slaggal mossa az autót, elég sok víz elfogyhat, ha vödörben hordja a vizet, rengeteg időt elpazarolhat (és legtöbbünk számára az idő nagy érték), és nem biztos, hogy tökéletes lesz az eredmény.

És ilyenkor még csak a takarításkor nem annyira hatékony hideg víz áráról esett szó, de ha igazán hatékonyan szeretne takarítani, a vízmelegítés árát is bele kell számolni a költségekbe. A különféle tisztítószerek ára pedig akár a csillagos eget is elérheti.

Mi a helyzet a vízmentes módszerekkel? 

Egy nanotechnológiás takarítóeszköz-csomag nagyobb kezdeti befektetést igényel, de utána hosszú hónapokig nincs szükség további extra tisztítószerekre, víz- és csatornadíj fizetésre, autómosóba járásra, és némi időt is megtakarít vele, az eredmény pedig biztosan tökéletes lesz. Már középtávon visszahozza az árát.

Autómosás télen – vízzel?!

Nem igazán aktuális így júliusban, de ide tartozik: fagypont alatti hőmérsékletek esetén a víz fagyáspontja alatti hőmérsékletről beszélünk. Jéggel takarítani pedig óvatosan fogalmazva is nehéz. A tél viszont a só lerakódások, a felfröccsenő sár és a latyakos hó évszaka, nem ritkábban, hanem gyakrabban lenne szükség az autó megtisztítására. (Kivéve persze, ha annyira rondának tartja a fényezés színét, hogy annál még a vastag sárréteget is szebbnek látja.)

Ha van garázsa, megteheti, hogy (az egész helyiséget eláztatva) ott mos autót, egyébként maradnak a kézi- vagy gép autómosók, sok helyen 1000 Ft/mosás feletti árakkal.

Szerencsére a koszos autó és a drága autómosók helyett van egy C terv is: a vízmentes autótakarítás. Ilyenkor a tisztítás során egy védőréteg is kerül a fényezésre, megvédve azt a sótól és a további szennyeződések lerakódásától, ezért nem csak a tisztítás napján marad szép az autó, hanem gyakorlatilag öntisztulóvá válik.

Nem tartós az eredmény

És el is érkeztünk a következő problémáig: járt már úgy, hogy lemosta az autót, majd elkezdett szakadni az eső? Amivel annyit dolgozott, annak pár perc múlva már nyoma sem lesz, a sárfoltok ismét ellepik majd a kocsit.

Ennek csak a mocsártúra stílus rajongói örülnek. (De nem igazán hisszük, hogy egyáltalán létezik ilyen stílus, és hogy vannak rajongói is.)

A vízmentes takarítás ezzel szemben tartós eredményt ad: nem csak a már lerakódott koszt távolítja el, hanem a még le nem rakódott kosz ellen is megvéd.

Ha szeretné saját maga kipróbálni, hogy valóban hatékony –e a vízmentes takarítás (mi biztosak vagyunk benne, hogy az), ismerje meg a myLOTUS webáruház termékeit!

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 20.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!