TE MÁR HAZAVITTED?

2021. december 17.
Az ünnepek körüli rohanásban sokan az utolsó pillanatra hagyják az ünnep díszének a beszerzését. Ha szerencséd van, akkor gyalogszerrel a közelben be tudod szerezni a karácsonyfaárusoktól az áhított fenyőt, de a többség autó segítségével szállítja haza a kiválasztottat. Az autóval történő hazaszállításnál nem árt észnél lenni és betartani néhány egyszerű szabályt, hogy megkímélhesd magad és a szeretett autód a kellemetlenségektől.
TE MÁR HAZAVITTED?

Segítünk, hogy ne azzal kelljen foglalkoznod, hogy a nagy gonddal kiválasztott fenyőfa tűlevei tettek-e kárt a fényezésben vagy a fa gyantája milyen mélyen ragadt bele az autód kárpitjába. Ha megfogadod a tanácsainkat, akkor sok kellemetlenségtől kíméled meg magad és a szeretett autód.

  1. Legyen az autódon valamilyen védőbevonat

Ha van az autódon valamilyen wax, sealent, vagy kerámia bevonat, akkor sokkal ellenálóbbá válik a külső behatásokkal szemben. Egy kiváló minőségű védőbevonat plusz egy védőréteget biztosít az autód lakkozása és a szállítani kívánt fa között.

-

  1. Gondolj a méretre

Ha egy mammutfenyőt kívánsz beállítani a nappalidba, akkor biztos, hogy a tetőcsomagtartón fogod tudni csak szállítani. Ám ha egy kisebb karácsonyfában gondolkozol, akkor elegendő lehet a csomagtérben a hátsóüléseket ledöntve szállítani. Örökérvényű igazság, hogy minél kisebb a fa, annál könnyebb lesz majd hazaszállítani az autód károsodása nélkül.

-
 

  1. Gondolkodj előre

Találd ki előre, hogy körülbelül mekkora fát szeretnél majd vásárolni. Így előre fel tudsz készülni, hogy megvédd az autód kárpitját vagy fényezését a kellemetlen fagyantától, fa nedvektől és tűlevelektől. Ezek olyan rendkívül ragacsosak, hogy még a védőbevonattal ellátott karosszériáról is kínkeserves lesz letakarítani. Tehát mielőtt elindulsz fát vásárolni, készíts be előre egy plédet, vagy műanyag ponyvát esetleg kartonlapokat.

  1. Csomagoltasd be

Szinte már minden faárusnál elérhető, hogy a megvett fát összecsomagolják egy háló segítségével. Ezt minden esetben kérd, mert így egyrészt könnyebb lesz a szállítás, másrészt nehezebben tehet kárt az autódban.

-

  1. Szállítás az autón

A KRESZ kimondja, hogy amennyiben a szállítani kívánt fa nagyobb, mint az autónk raktérhossza, tetőcsomagtartón vagy valamilyen speciális vonóhorogra szerelhető eszközön szabad csak szállítani. Fontos, hogy tetőcsomagtartó nélkül soha ne szállítsd a fát az autód tetején. Egyrészt balesetveszélyes, másrészt így garantáltan sérülést okozol a tetőlemezben, behorpadhat, megkarcolódhat, harmadrészt a KRESZ is tiltja. Az a helyes, ha a tetőcsomagtartó keresztléceire helyezd a fát, mert az oldalsó sín nem képes megtartani egy erősebb fékezésnél. Törzzsel előrefele helyezd el a fát, mert így a menetszél nem hatol be a fák ágai közé és nem fogja letépni a tetőcsomagtartóról. Ne használj spárgát, vagy gumipókót a szállításnál, mert nem képesek kellő biztonsággal rögzíteni a fát. Használj csomagrögzítésre szánt hevedert.  

-

  1. Szállítás az autóban

Nem jó megoldás, ha beteszed a hátsóülésekre keresztbe a fát, mert az említett nedvek kérlelhetetlenül beleragadnak a kárpitba, valamint az autóban ülőkre is balesetveszélyes lehet. Az a helyes, ha a csomagtérben (amennyiben szükséges a hátsó üléseket ledöntve) szállítod. Első lépésként béleld ki alaposan a csomagteret mielőtt behelyezed olyan pléddel, vagy rongyal amit nem sajnálsz. Hiszen így védve lesz az autód kárpitja a fa kellemetlen ragacsos nedveitől. Ebben az esetben is ajánlott a korábban említett hevederekkel rögzíteni a fát a szinte minden autó csomagterében megtalálható rögzítőpontok segítségével. Így elkerülöd azt, hogy egy hirtelen bekövetkező fékezésnél a fa meginduljon előre, mint egy dárda.

-

  1. Ne halogasd a takarítást

Akár a tetőcsomagtartón, akár a csomagtartóban vitted haza a fát, amint lehet szakíts arra időt, hogy alaposan kitakarítód és leápolod az autót. Minél tovább vársz, annál nehezebb lesz eltávolítani a fagyantát, tűleveleket. A fagyanta eltávolítására használhatsz valamilyen felületkímélő nanotechnológián alapuló tisztítószert, vagy kifejezetten fagyanta és kátrány eltávolítására kifejlesztett szert. Az autó csomagtér kárpitjának a tisztítására használj valamilyen hab állagú speciális kárpittisztítót valamint a műanyagok tisztítását és ápolását se felejtsd el.

-

Érdemes a fenti tanácsokat megfogadnod, mert így elkerülheted, hogy a karácsonyi ünnep rögtön bosszúsággal kezdődjön.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek a blog alján lévő gomb segítségével oszd meg vagy szólj hozzá kommentben!

Blogban felsorolt termékek:

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!