TIPPEK AZ ŐSZI AUTÓÁPOLÁSHOZ

2021. október 12.
Vége a nyárnak, a napsütésnek és az autómosás mint kellemes időtöltésnek a szabadban. Így október közepén már javában benne vagyunk az őszben, hamar sötétedik és állandó vendégünkké válik a reggeli fagy. Jelen cikkünkben tippeket és trükköket kaphatsz az autó őszi megfelelő gondozására és a hamarosan elérkező téli szezonra való felkészítésre. Kövesd végig az ellenőrzőlistánkat és akkor a tél folyamán nem fogsz kellemetlen meglepetésekkel találkozni.
TIPPEK AZ ŐSZI AUTÓÁPOLÁSHOZ

A téli gumik fontossága

Nem vagyunk mi se időjósok, így a téli gumik cseréjének dátumát nehéz meghatározni. Viszont jó azt szem elött tartani, hogy csak akkor érdemes lecserélni, ha a külső hőmérséklet tartósan +7 °C alatt mozog. Korábban nem érdemes, hiszen a meleg aszfalton gyorsan kopnak és többet fogyasztanak a téli gumik.

-

Amikor eljön a kerékcsere ideje a következő dolgokra kell feltétlenül figyelned.

Ellenőrizd a téli gumiabroncsok állapotát. Nincsennek e kirepedezve, megfelelő e még a profil mélységük (4 mm körül már cserére érett).

-

Ellenőrizd a keréktárcsákat is, amin téli gumik vannak. Ha nem tisztítottad le a felniket levételkor, akkor most itt a kiváló alkalom, így láthatóvá válhatnak az esetleges sérülések, deformációk.

-

Egy keréktárcsa tisztító szer segítségével egyenletesen permetezd le a kerekeket majd várjál 2-3 percet amíg a szer kifejti a hatását, használj felnitisztító ecsetet a nehezen elérhető helyek tisztításához. Az alapos öblítés után töröld szárazra a tárcsákat majd gumiápoló szerrel kezeld le gumiabroncsokat.

Less be a motorháztető alá

Tisztítsd meg a motorteret univerzális tisztítószerrel, majd vigyél fel motortérvédő bevonatot, hogy az tél folyamán is megvédd a motort, a csatlakozókat és a különböző tömítéseket.

-

Ellenőrizd a fagyálló szintjét és állapotát. Hiszen a mínuszok beálltával motorban, illetve a hűtőkörben megfagyó víz szétfeszítheti a motorblokkot, megrepesztheti a hűtőt és a fűtőradiátort így okozva több százeres akár milliós kárt. Sokkal egyszerűbb, ha még időben ellenőrződ és ha kell a megfelelő fagyállót beszerezve feltöltöd.

-

Ellenőrizd az indítóakkumulátorod állapotát. A hideg beálltával az autó sokkal több elektromos fogyasztót használ. Általában öt évig jó egy indítóakkumulátor, ha a tiéd már öreg akkor célszerű még most ősszel kicserélni.

-

Ellenőrizd az akkusarukat, elektromos kábeleket, hogy nem lötyögnek, nincsennek meglazulva. Ha kell húzd meg a csavarokat és a sarukat kend be akkumulátor pólus zsírral, hogy megvédd azt a korróziótól és oxidációtól.

-

Ellenőrizd az olajszintet, hogy megfelelő legyen. Hiszen a motorolajoknak még a legdermesztőbb hidegben is meg kell őriznünk a hideg motor elégséges kenésének biztosításához megfelelő folyékonyságukat. Hiszen a motorolajnak a hidegindítások alkalmával gyorsan kell elérnie a blokk minden pontját.

Töltsd fel a szélvédőmosó tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal. Olyan terméket válassz, ami garantáltan nem fog megfagyni még -22 °C foknál sem, és nem károsítja a gumi és fém alkatrészeket.

-

És lőn világosság?

Ellenőrizd le az összes izzót, hogy működik-e, hiszen lassan már 4 órakor is sötét lesz és fontos, hogy jól lássunk és minket is jól láthassanak a forgalomban.

-

Klíma télen?!

A hideg időben megemelkedik a páratartalom és a nedvesség kicsapódik a leghűvösebb felületeken az ablakokon. Mivel a bepárásodott ablakok nem szolgálják a biztonságunkat ezért célszerű minél hamarabb eltávolítani. Hogy ez hogyan lehetséges? Egyrészt az ablakot fűteni kell, illetve el kell érni, hogy ne az ablakfelületek legyenek a leghidegebb felületek az utastérben. Ehhez nyújt segítséget a klíma berendezés.

-

Hidd el, hogy megéri megfogadni a fenti tanácsokat, hiszen az autód meghálálja a gondoskodást. Ha nem veszed komolyan a télre való felkészülést, akkor garantáltan sokkal rosszabb lesz a mínusz fokokban az autó mellett állva fagyoskodni és azon töprengeni, hogy hogyan lehetett volna megelőzni a bajt.

Kapcsolódó bejegyzések

Ingyenes Szállítás

LOTUS Cleaning csomagod 18.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítjuk házhoz

RÓLUNK

Információk

KÜLFÖLDI PARTNEREINK

Európában

100% elégedettségi garancia

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kérdés nélkül visszafizetjük a termék árát!