Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HOGYAN GONDOSKODJ AZ AUTÓD BŐRÜLÉSEIRŐL

Tedd:

Mielőtt nekiállnál a bőrülések tisztításának ellenőrizd, hogy nincs esetleg szakadás a bőrfelületen. Ez azért fontos, mert a folyadék a sérülésekben megülhet. 

Nagyon fontos, hogy ha új szert alkalmazol, akkor minden esetben egy szemmel kevésbé látható, kis területen próbáld ki először. Ez azért fontos, mert ha esetlegesen az új szer bármilyen nem várt hatást okozna, akkor még időben abba tudod hagyni az alkalmazását és a kár, valamint a bosszúság nem lesz akkora.

A bőrüléseken sok rés van, ezekbe tökéletesen össze tud gyűlni a por és a szennyeződés. Ezeket egy finomsörtéjű ecset vagy óvatos porszívózás segítségével távolítsuk el. Ezt műveletet sokan kihagyják, pedig a résekbe tapadt apró szennyeződések, mint a smirglipapír tudnak karcolni, illetve meggátolja a kondicionáló folyadékok beszívódását.

Mindig lassan és kis szakaszokban haladj, így tudod elkerülni a kellemetlen elszíneződést.

A lehető legpuhább mikroszálas kendőkkel dolgozz.

Célszerű a fejtámlával kezdeni a tisztítást, majd utána következhet a háttámla középső része, majd az oldalsó részek és így tovább. Folytasd mindaddig, amíg teljesen tiszta nem lesz az ülés. Ugyanez az a sorrend érvényes az ápolásnál is.

Havonta egyszer tisztítsd meg a bőrüléseket és évente kétszer/háromszor végezz kondicionáló ápolást.

 

Ne tedd:

Soha ne permetezz semmilyen szert közvetlenül az ülésekre, különösen igaz ez a perforált bőrből készült kárpitok esetén. Mindig egy összehajtott mikroszálas kendőre tegyél a szerből és úgy vidd fel a kezelendő bőrfelületre.

Ne használj olyan ápolószert, ami kőolaj származékokat vagy viaszt tartalmaz, mert ezek az összetevők eltömíthetik a bőr pólusait.

Soha ne hagyd közvetlenül rászáradni az ápolószert a kezelt felületre, helyette mindig alaposan masszírozd bele a felületbe addig amíg fel nem szívódik.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a bőrkárpitod nem újrafestett, akkor a már korábban említett kis felületen való tesztelést alkalmazd. Ha úgy látod, hogy oldja a színét, akkor azonnal hagyd abba a kezelést.

Soha ne használj kemény sörtéjű kefét a mélytisztításhoz, helyette válassz puhasörtéjű kifejezetten autókárpitokra kifejlesztett kefét.

Ne a tisztító és ápoló szereken spórolj. Hidd el, hogy ha minőségi szereket használsz, akkor azok kiemelik a bőr szépségét.

A kevesebb néha több. A túl sok tisztító vagy ápoló folyadék károsíthatja a bőrt. Ezért csak annyit használj, amitől nem fog tocsogni a bőr. Ez különösen igaz a perforált bőrülésekre, mert a perforációkban megülő folyadék hatására könnyen penészgomba alakulhat ki.

 

De mit tegyünk a műbőr kárpittal?

Manapság sok autógyártó használ ökológiai bőrt a gyártás során, részben környezettudatosságból, részben a költséghatékonyságból. Ezek a modern műbőrök 100% pamut és poliuretán (PU) anyagok felhasználásával készülnek. Az ökológiai bőr, ellentétben a műbőrrel, nem rendelkezik kellemetlen szaggal, kitűnő légáteresztő képességgel rendelkezik, higroszkópos és teljesen hipoallergén, így a gyermekek számára is biztonságos. Az ökológiai bőr ülések nem melegszenek fel közvetlen napfényben, és nem fagynak meg a hidegben.

A modern műbőr kárpitok könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak. Nem igényelnek különösebb odafigyelést, mint a természetes bőr társaik és néhány apró trükk segítségével a műbőr autóülések élettartalma is jelentősen meghosszabbítható.

A műbőr legnagyobb ellenségei az agresszív tisztítószerek. Mindig gyengéd tisztítószert használj majd olyan kondicionálót, amely védőréteget képez a kezelt felületen.

Ha betartod ezeket a tippeket akkor az autód ülései évekig gyönyörűen fognak kinézni. Néhány év múlva majd megköszönheted magadnak, hogy szorgalmasan gondoskodtál a ülésekeidről.