Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lerántjuk a leplet a mikroszálas kendőkről!

Milyen anyagból készül a mikroszálas törlőkendő?

Először is fontos tisztázni, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható mikroszálas törlőkendőt mesterséges, kémiai eljárásokkal, gyárilag előállított szálak alkotják. Ezek az úgy nevezett szintetikus szálas anyagok. Ezeknek a szintetikus szálas anyagoknak a fő alkotóelemei a poliamidok és a poliészterek. Mindkét kémia anyag a műanyagok családjába tartozik. Ennek a két anyagnak a kombinációja adja a tökéletes mikroszálas törlőkendőt. Mivel a poliészter adja a súroló képességet, a poliamid a gyorsan száradó rostokat. A poliészter vonzza az olajat és a zsírt, a poliamid pedig a vizet.

 

 

Mit jelent egy mikroszálas törlőkendő termék leírásában a gsm?

A gsm vagy g/nm a kendő egy négyzetméterre arányított tömege. Tulajdonképpen ez egy sűrűségre vonatkozó adat szakmai műszóval ez a szálsűrűség. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a kendő nedszívó képessége.

 

Most, hogy már tudjuk az összetételét a mikroszálas törlőkendőnek, mégis hogyan működik?

A mikroszálas törlőkendő első tapintásra nagyon furának hathat, mintha láthatatlan tépőzárral tapadna a bőrünkhöz, ha végig húzzuk rajta a kezünket. A kendő apró hurkai a szálak közé zárják a piszkot, és így varázsolják tisztává, szárazzá a kezelt felületet. A kendőre minden szennyeződés, por és zsír rátapad az autó tisztításakor, hiszen pontosan erre találták ki.

De mikor a kendő már olyan koszos lesz, hogy nem lehet vele rendesen az autót tisztítani, akkor ideje tenni valamit. Magukról a műanyagokról kijelenthetjük, hogy könnyen tisztíthatók, és ez nincsen másképp a mikroszálas törlőkendők esetében sem, de a tisztítás során több hibát is ejthetünk.

Milyen hibákat nem szabad elkövetni a tisztítás során?

  • Először is a legfontosabb, hogy soha ne csavarjuk ki a mikroszálas törlőkendőt, mert azzal a kendő apró hurkait összetörhetjük, és ezzel károsíthatjuk, tönkre tehetjük az anyagot.
  • Soha ne használjon textillágyítót a mosás során. A szövetlágyítókat a szálak bevonására tervezték, ami így eltömítheti a kendő apró hurkait. Továbbá a szövetlágyítók a statikus elektromosságot is megszüntetik, így a kendő szálai és a törölni kívánt por között már nem lesz statikus töltés.
  • Kerüljük a fehérítő használatát is. Mivel a szer lúgos, maró hatású és lebontja a kendő mikrószálait.
  • Soha ne tegyük ki túlzott hőnek. Mivel a mikroszálas kendők műanyag származékok a kendőket maximum 40-60 fok között szabad mosni, (a kevésbé szennyezett kendőnél 40 fokon, az erősen szennyezettnél 60 fokon) a magasabb hőfok károsíthatja, tönkre teheti a szintetikus szálakat az anyagban. Szárítógépbe tenni és vasalni szigorúan tilos.

 

Most már ismerjük a hibákat, de akkor mégis hogyan is tisztítsam?!

Jó hírünk van, a mosás és szárítás semmilyen különleges műveletet nem igényel.  

Kézzel történő mosásnál, csak engedjen hideg, vagy langyos vizet egy tálba, majd adjon a vízhez pár csepp pH semleges folyékony szappant. Néhány percre áztassa be a kendőt a szappanos vízbe. Majd hideg vízzel öblítse ki a kendőt. Végezetül rázza ki és tegye ki száradni.

Gépi mosás esetén: A mosásnál használjon fehérítőmentes folyékony mosószert, öblítő nélkül. És célszerű a mikroszálas kendőket egyszerre a többi textiliától külön mosni, mivel a kendő anyagában megtalálható hurkok kidörzsölhetik a többi anyagot.

 

Magyarországon a kereskedelmi forgalomban kapható mikroszálas törlőkendők minősége és vele együtt az ára is változó lehet. Itt is igaz a mondás, hogy a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó kendők többsége maximum 5-10 mosást bír ki és utána már nem képes a korábban megismert tulajdonságait nyújtani.

 A Lotus Cleaning professzionális mikroszálas kendőinek minőségét, strapabíróságát tekintve más, mint a drogériákban és hipermarketekben gyakran árusított kendők, és egyéb mikroszálas termékek: nem csak kezdetben hatékony, hanem akár 100 mosást is kibír.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Oszd meg ezt a cikket a facebook oldaladon majd kommentelj alá és nyerd meg az okosparfümök egyikét!

Három szerencsés nyertes egy-egy Lotus Cleaning ajándékcsomagot nyerhet. Sorsolás 2021.02.04-án 17:00 órakor a lotuscleaning.hu facebook oldalon.

Blogban felsorolt termékek: