Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

SZÁMÍT A KÜLSŐ?

A motortér tisztítása

Egy magára valamit is adó autótulajdonos, gondosan ügyel az autó szervizelésére, mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb minőségű kenőanyagokat és üzemanyagot töltsön a szeretett járművébe, rendszeresen tisztítja és ápolja a karosszériát és az utasteret. Viszont az autó talán egyik legfontosabb részét, a motort és az azt körülvevő motorteret sokan elhanyagolják.

Sokakat elriaszt a motor tisztítása, mert félnek, hogy esetleg valamilyen kárt okoznak benne és inkább nem kockáztatják az érzékeny alkatrészek, például az elektromos csatlakozók károsodását.  

A motortér ad otthont az autó szívének, ám mégis ez az egyik legelhanyagoltabb terület. A legtöbb ember nem tudja, hogy a motor tisztítása és ápolása ugyanolyan fontos feladat, mint az autó karosszériájának tisztán tartása. Mondjuk is miért.

A legjobb kondícióban tartod az autód

A lerakódott szennyeződések és az olajfoltok eltömíthetik kényes alkatrészeket. Eltávolításuk után könnyebb lesz a különböző folyadékok szintjének a megállapítása. Arról nem is beszélve, hogy nem leszel tiszta kosz az esetleges motortérben végzendő munkánál.

Pénzt takarítasz meg

A tiszta motortérben könnyebb megtalálni az esetleges olajfolyás helyét, hogy időben orvosolhasd a problémát. Az érzékeny alkatrészeket nem kell olyan gyakran cserélni, ha rendszeres tisztítással és ápolással véded őket az olajjal való érintkezéstől. A karbantartási költségeid alacsonyabbak lesznek.

Autód többet fog érni

A vásárlók mindig felnyittatják a motorháztetőt, hogy megnézzék a motorteret még akkor is, ha sokan valójában nem is tudják, hogy mit nézzenek. Hiába ragyog az autód kívül-belül, ha a motortér csupa olaj és kosz esetleg rozsda, már kezdődik is az alkudozás. A tiszta motortér az autó megfelelő karbantartásának fokmérője.

Hogyan is történik a motortisztítás?

Készülj fel a tisztításra

Minden esetben hagyd lehűlni a motort. Ha nemrég mentél az autóval, akkor nyisd ki a motorháztetőt és várj.

 

Tisztítófolyadék használata

Ez a legáltalánosabb módszer az otthoni motor tisztításra. Az egész motorteret permetezzük le egy univerzális tisztítószerrel. A nagyon koszos vagy nehezen elérhető részeken használj ecsetet és azzal dörzsöld végig. Ha nincsen otthon ilyen ecset, akkor használhatsz egy kefét is, de olyat, amelynek a sörtéi szintetikusak, hogy elkerüld a sérülések okozását. Végezetül töröld szárazra és fényesre mikroszálas törlőkendő segítségével.

Nagynyomású mosó használata

Ennél a módszernél már fokozottabb odafigyelés szükséges, mert tisztában kell lenned azzal, hogy mely alkatrészeket nem érheti víz. Minden elektromos alkatrész érzékeny a nedvességre. Ez magában foglalja az akkumulátort, a motorvezérlő egységet és a gyújtáskábeleket. Minden esetben védeni kell őket, ezért takard le őket valamivel, például egy műanyag zacskóval. Az elektromos alkatrészek védelme érdekében távolítsd el az akkumulátor negatív pólusát, így nem lesz szükséges az egész akkumulátort kivenni.

Nagynyomású mosó használatakor minden esetben csak alacsony nyomást használj. Nagyon fontos, hogy ne erőltesd a vizet olyan zugokba, résekbe, ahol csak nehezen tud kiszárad, a korrózió elkerülése érdekében alaposan szárítsd meg a motort.

Motortér ápolása

Miután alaposan megtisztítottad és megszárítottad a motort és környezetét, kezdődhet azok ápolása. Ez a motortér tisztításának és ápolásának a legegyszerűbb része, hiszen elegendő egy motortérvédő folyadékkal alaposan, de nem túl vastagon bepermetezni. Nem kell visszatörölni a felesleget, hanem hagyni kell megszáradni. Célszerű akár 6 órát is hagyni a szert, hogy teljesen megkössön. Ez a kezelés azt a célt szolgálja, hogy a motor kapjon egy hidrofób felületet, így a későbbi szennyeződések nehezebben tudjanak majd megtapadni.

Mindig tartsd tisztán és ápoltan az autód külső és belső részeit, hogy mindig minden biztonságosan működhessen!